реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Стрижень -- на стрижні громадської уваги

Відбулось позачергове засідання Громадської ради при Держуправлінні охоронприроди
«Коли ви опускаєте руку в річку – ви доторкаєтесь до минулого тих, хто живе вище за течією і до майбутнього тих, хто живе нижче за течією»
Леонардо да Вінчі

Представники громадських організацій та об’єднань міста Чернігова свою позачергову робочу зустріч присвятили ситуації поточної очистки р. Стрижень. Запрошені представники екологічних служб області (Держуправління охорони навколишнього природного середовища та Держекоінспекції), науковці в галузі гідроекології та гідробіології Інституту гідробіології НАН України та регіональних ЗМІ гаряче обговорили ситуацію, що складається навколо проведення робіт першої черги оздоровлення річки «Реконструкція шахтного водоскиду в гирлі р. Стрижень».

Ситуація з річкою Стрижень, що протікає містом викликає особливу турботу екологів і всієї громадськості. Техніко-економічним обгрунтуванням (ТЕО) «Поліпшення екологічного стану р. Стрижень в м. Чернігові», виконаним ДП «Водземпроект» ВАТ «Чернігівводпроект», визнано найбільш небезпечні чинники забруднення ріки – скиди неочищених дощових вод з території міста, різноманітне побутове сміття, викинуте мешканцями міста в яри і саму річку, втрати в мережах господарсько-побутової каналізації.

ТЕО розроблено комплекс заходів, які повинні усунути причини незадовільного стану р. Стрижень. На даний час послідовність проведення робіт, яка передбачена ТЕО, не витримується.
Заступник начальника відділу державної екологічної експертизи Держуправління С. Цакун підтвердила, що реконструкція водоскидної споруди та розчищення водосховища на Стрижні є необхідними, це призведе до поліпшення стану річки, але ці заходи не усунуть повністю основні причини незадовільного стану річки і покращення буде лише тимчасовим. Якщо основним фактором забруднення річки є площинний змив з забрудненої території водозбору, то насамперед мають виконуватися будівництво мережі зливової каналізації та очисних споруд зливових вод.
Державна екологічна інспекція, в свою чергу, має наміри провести перевірку відповідності чинному природоохоронному законодавству розпочаті роботи по оздоровленню р. Стрижень.
Підсумком позачергового засідання буде підготовлено відкрите звернення Громадської ради природоохоронців до представників міської влади щодо розпочатих робіт з запрошенням відповідних експертів, з обов’язковим врахуванням думки фахівців науковців-гідробіологів.

Сектор взаємодії з ЗМІ та зв’язків з громадськістю.
Орхуський центр Держуправління охоронприроди
в Чернігівській області




Теги:Екологія, очищення Стрижня, річка Стрижень


Читайте також



Коментарі (0)
avatar