реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Стоп -- диктатурі!

Рух “Стоп цензурі!” та Громадська кампанія “Новий громадянин” підтримують Заяву Білоруської асоціації журналістів щодо масових порушень прав журналістів, що тривають від 19 грудня 2010 року — дня виборів президента Білорусі

Ми, українські журналісти та представники громадських організацій, вимагаємо звільнення з-під варти наших білоруських колег, припинення утисків, цькування та залякування журналістів, забезпечення права на вільне висловлення думок, а також отримання, зберігання і розповсюдження інформації. Крім того, ми вважаємо неприпустимим проведення обшуків, а також вилучення обладнання та носіїв інформації, й вимагаємо повернути білоруським журналістам їхнє майно.

Нагадаємо, що, за даними асоціації, як мінімум 27 журналістів були затримані, понад 20 журналістів постраждали внаслідок насильницьких дій співробітників міліції, 10 журналістів були притягнуті до адміністративної відповідальності та затримані на термін від 10 до 15 діб. Шестеро журналістів і членів Білоруської асоціації журналістів перебувають під вартою після звинувачення в організації масових заворушень та участі в них.

За ґратами утримують журналістку «Новой газеты» (Росія) Ірину Халіп, редактора сайту «Хартія-97» Наталію Радіну, публіциста Олександра Федуту, редактора газети «Товарищ», члена правління БАЖ Сяргєя Возняка, членів ради Білоруської асоціації журналістів Павла Севяринца і Дмитра Бондаренка. Їм загрожує покарання – до 15 років позбавлення волі.

Відбулися обшуки з вилученням техніки в редакції газети «Наша ніва» і помешканні її головного редактора, у білоруському ПЕН-центрі, у редакції газети «Борисовские новости» і в будинку її редактора, у квартирі гомельської журналістки телеканалу «Белсат» Лариси Щирокової, у редакції Інтернет-видання «Сильные новости», у помешканнях журналістів Катерини Ткаченко, Анджея Почобута (Gazeta Wyborcza), Віктора Федоровича (БелаПАН); були допитані редактор газети «Новы час» Олексій Король, шеф-редактор газети «Народная воля» Світлана Калінкіна, журналіст Ірина Чернявка тощо. Паралельно тривають процеси публічної дискредитації перелічених вище осіб.

Ми переконані, що такі дії матимуть серйозні негативні наслідки як для білоруського керівництва, так і для країни в цілому, оскільки можуть призвести до міжнародної ізоляції цієї держави.
Довідка

Громадська кампанія «Новий громадянин» - це позапартійна, політично незаангажована громадська ініціатива, що має на меті посилити вплив громадян на суспільні й політичні процеси в Україні. Ця платформа об’єднала майже 50 незалежних громадських організацій, що займаються захистом прав людини, обстоюванням свободи слова, моніторингом виборів, дослідженням актуальних питань державної політики, розв’язанням проблем місцевого самоврядування, довкілля та здоров’я, підтримкою молоді тощо. Основні завдання кампанії «Новий Громадянин»: координація діяльності громадських ініціатив; моніторинг виборчих перегонів та власне виборів; посилене інформування суспільства, а також українських та іноземних ЗМІ; публічний тиск для вирішення актуальних суспільних проблем. «Новий Громадянин» пропонує незалежним громадським організаціям та активним громадянам приєднатисядо ініціативи.

Контактна особа: Оксана Олексів 067 232 69 23, [email protected]

Громадський рух «Стоп цензурі!»

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об’єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.
Це ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.
Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням http://www.telekritika.ua/news/2010-05-22/53128
Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

Контактна особа: Артем Соколенко, координатор прес-центру 050 440 46 08, [email protected]




Теги:диктатура, Білорусь, свобода слова, опозиція


Читайте також



Коментарі (0)
avatar