реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

«Єднання племен» на стоянці кроманьйонців

Мезинська стоянка первісних мисливців відома всьому світу, але здебільшого - світу науковому.

А ось пересічні громадяни знають про неї мало. Тому фестиваль "Мамонт-фест", проведений нещодавно у Радичеві, біля Мезина Понорницької громади Новгород-Сіверського району на Чернігівщині, є потрібною подією. І якщо раніше він був вузькорегіональним, то цього року про нього дізналися набагато більше людей завдяки підтримці Центру розвитку громад Чернігівської області та міжнародному гранту на його проведення.

Мезинська стоянка справді унікальна - і за віком (їй 18 тисяч років!), і за фактажем. Скажімо, вчені говорять про одомашнених вовків людьми, що тут жили. А загадковий меандр, який у світі вважається грецьким, задовго до еллінів уже був у кроманьйонців Мезинської стоянки. Знайдені тут навіть примітивні музичні інструменти з кісток мамонтів з орнаментами. Археологи дослідили і статуетки у вигляді жіночих фігур та фігурок тварин. Тут, зрештою, виявлено кістки майже ста мамонтів!

"Вдале проведення фестивалю - це результат ефективної співпраці автора ідеї фестивалю, керівника громадської організації "Мамонт Фемілі" Дмитра Селянського, виконавчого директора Центру розвитку громад Ольги Кунтиш, яка сформувала конкурсну заявку на грант, та члена правління цього центру Альони Середи, яка успішно представила проект під час всеукраїнського семінару в Яремчі, що відбувся у червні цього року, - каже заступник голови Центру розвитку громад Андрій Прокопенко. - Щиро дякуємо за підтримку фестивалю Понорницькій селищній раді та особисто понорницькому селищному голові Віктору Іващенку".

Василь ЧЕПУРНИЙ. "Голос України"



Теги:Понорницька громада, Радичів, фестивалі, Мамонт- фест, мезин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar