реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Сто років сосницькому музею

1 липня 2020 року минає рівно 100 років, як силами і стараннями Юрія Степановича Виноградського було зорганізовано в Сосниці унікальний музей.

В 1920 році рішенням повітового комітету відкрили спочатку історико-археологічний музей, а з 1947 року він став краєзнавчим.

Створення музею абсолютно тісно пов'язане з ім'ям його засновника - Ю.С.Виноградського, постать і науковий доробок якого варті не стільки дослідження, а розуміння, осмислення.

Чимало сосничан та мешканців Сосниччини мають досить скупе уявлення або й навіть взагалі нічого не знають про цю видатну особистість. А дарма. Чим більше ми заглиблюємося в матеріали його досліджень, чим більше вчитуємося і аналізуємо описи, результати і висновки цих досліджень, тим все масштабнішим є обсяг та глибина проникнення Юрія Степановича в предмет його захоплення.

Юрист за освітою, Юрій Степанович знайшов справжнє своє покликання - історія, краєзнавство, діалектологія.
Гортаючи папки його записів (на фото представлені приклади рукописів) щораз захоплюєшся від високого і фахового, неупередженого рівня висновків, віддаленості від політичної коньюнктури і акуратності у використанні першоджерел, посиланні на них.

Доля добряче позбиткувалась над ним та його родиною. Репресії, заборони працювати в архівах... На вдумливе дослідження ще очікують багато його праць, праць послідовників, врятованих ним артефактів.

Приміром опублікована в 1928 році його праця "Сосниця та її околиці" сама по собі є унікальним явищем. В часи відсутності нормального транспортного сполучення, через серйозні обмеження доступу до друкованих першоджерел, репресії з боку влади, Юрій Степанович не просто виходив, досліджував та описував околиці Сосниці, а зробив це виключно акуратно з посиланням на першоджерела та задокументовані спогади очевидців. Ось лише скупий перелік того, що досліджувалось лише в цій, вищезгаданій праці: Хоробор, Слобідський Городок,Бурімка. Біла Круча. Манастирище. Красні гори.Устя p.p. Сейма й Убеди. Корольова Гора. Шабалиновське Городище. Лунча. Маслов. Два селища (Ильминове, Баба)....

Постать Ю.С,Виноградського має стати обов'язковою для вивчення в усіх освітніх закладах Сосниччини та далеко за її межами.

Ми серйозно заборгували Юрію Степановичу.

Розкішна колекція, яка без заперечення є гордістю його краєзавчого музею, є результатом послідовних і багаторічних досліджень засновника.

Науковий доробок Юрія Степановича Виноградського можна по праву вважати багатим матеріалом для чисельних майбутніх досліджень. А його постать є та буде ще довго своєрідним мотиватором для продовження його найголовнішої справи іншими дослідниками, закоханими в рідний край.

"Сосниччина краєзнавча"



Теги:краєзнавство, Сосниця, Юрій Виноградський


Читайте також



Коментарі (0)
avatar