реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Споживач. За воду і газ можна не платити

Крани, пломби і вода
Наявність лічильника має свої переваги, і не лише у тому, що споживач може при цьому контролювати використання води, а й в іншому.
Якщо за якийсь період, наприклад, влітку цими послугами не користуєтесь, то й оплачувати їх не треба. Щоб зекономити гроші під час відсутності у своїй квартирі, можна відключити водопостачання.
— Для цього, згідно з Правилами надання послуг із централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води, вам потрібно звернутись із письмовою заявою до підприємства-надавача цих послуг (у Чернігові — це КП «Чернігівводоканал») із проханням опломбувати запірні вентилі. Разом із заявою вам потрібно мати при собі паспорт (або інший документ, що посвідчує особу), договір про надання послуг, абонентну книжку і квитанції про оплату від попередньої звірки, — радить юрист абонентського відділу «Чернігівводоканалу» Ігор Халімон.
Працівники підприємства внесуть вашу заяву у графік виконання заявок і протягом доби (у крайньому випадку — двох діб) контролер прийде до вас додому та опломбує вентилі. Така послуга — платна. Платити доведеться і при знятті пломб. За фактом установлення пломб складається акт виконаних робіт. Якщо ви мешканець Чернігова, то для того, щоб не платити за гарячу воду, вам з актом про опломбування потрібно ще й звернутись до Чернігівської ТЕЦ або КП «Теплокомуненерго» (залежно від того, яке саме підприємство обслуговує ваш будинок).
Як пояснює Ігор Халімон, необхідно ще й взяти довідку про те, що ви перебували у такий-то період у конкретному населеному пункті, наприклад, якщо це в селі, то довідку з сільської ради, затверджену сільським головою та завірену печаткою. Така довідка після повернення до місця постійного проживання, надається в бухгалтерію КП «Чернігівводоканал».

Типова ситуація
Трапляються випадки, коли мешканці Чернігова бажають не відмовлятися від водопостачання, а прагнуть зменшити його оплату. Це буває тоді, коли батьки виїжджають на літо в село чи на дачу, а молодь залишається у місті. У такому випадку, як роз’яснює юрист Ігор Халімон, варто подати заяву до «водного» підприємства, в якій необхідно зазначити про свій тимчасовий переїзд (від’їзд). Потім із місця вашого перебування слід також привезти довідку (її можна теж взяти у сільраді, дачному кооперативі і т.д.), яка б підтвердила тривалість вашого перебування на певній території. На підставі цієї довідки та про склад сім’ї «Чернігівводоканал» зможе перерахувати вартість наданих послуг.

Зеконом на газі
Під час вашої відсутності зекономити можна і на газопостачанні. Для цього потрібно звернутись із заявою про опломбування у підприємство, яке обслуговує ваш будинок (у Чернігові це ВАТ «Чернігівгаз», проспект Миру, 53. Розповідає Сергій Сич, начальник відділу по роботі зі споживачами цього підприємства. Протягом доби до вас прийде майстер, який встановить пломби. Вартість установлення однієї пломби в обласному центрі коштує 10 грн., але ж сплатити кошти треба і під час її зняття.
Якщо на дачу виїжджають не всі члени родини й у квартирі ще хтось залишається проживати, то у такому випадку ви можете перерахувати вартість послуги з газопостачання. Для цього вам чи вашим родичам слід надати заяву до підприємства-постачальника газу, в якій ви повідомляєте про свій від’їзд. Потім уже по поверненню з села чи іншого місця проживання потрібно надати довідку з місця вашого тимчасового перебування, яка б підтверджувала вашу відсутність за місцем постійної реєстрації. Тільки після пред’явлення цих документів вам зроблять перерахунок вартості газу.
УТОЧНЕННЯ
Коли матеріал був підготовлений для публікації, ми дізналися, що послуга за зняття пломби (повторне підключення після встановлення пломби) за користування газом коштує аж 90 грн. А раніше ця послуга, як зазначив Сергій Сич, була безкоштовною — достатньо було однієї заяви. От і подумаєш тепер — чи варто писати заяву про тимчасове відключення газопостачання у разі виїзду з постійного місця проживання? Напевно, що таку плату встановили, щоб люди, які виїжджають днів на 20, а то й на місяць, не зверталися до газовиків. Можливо, така система ефективна лише при виїзді на більший термін.

Куди звертатись:
КП «Чернігівводоканал»
Телефон диспетчерської служби: (8-0462) 67-67-87

КП «Чернігівгаз»
Телефон диспетчерської (довідкової) служби: (8-0462) 64-42-97, довідкова абонентського відділу — 1559.

Сергій Кордик, газета "Біла хата"




Теги:споживач, газ, вода, вартість


Читайте також



Коментарі (0)
avatar