реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Борги за газ мають не тільки бідні

На Чернігівщині половина боржників за газ не оформили субсидії

На сьогоднішній день в Чернігівській області налічується 112 тис побутових споживачів, які не отримують субсидії і мають борги за газ на суму майже 100 млн грн.

Загальний рівень платежів за газ клієнтів ТОВ «Чернігівгаз Збут» залишається низьким, і навіть при зростаючих боргах споживачі не звертаються до органів соцзахисту.

«Нові правила надання субсидії дозволили усім споживачам, навіть боржникам, скористатися державною допомогою і застрахувати себе від накопичення неплатежів і відключення газу. Тому ми радимо сім`ям, витрати яких на комуналку перевищують 15% сукупного доходу, звертатися за її призначенням», - наголосив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста. - Але споживачам варто знати, що вже наявний борг не перекриється субсидійними коштами. Щоб в подальшому, при будь-яких змінах в нормативних документах, які регулюють нарахування по пільгам та субсидіям в них не виникало питань, існуючий борг має бути сплачений готівкою».

В Чернігівській області станом на листопад борги споживачів, які не оформили субсидії, а це 52% від усіх боржників, досягли 97,4 млн грн. За інформацією компанії-постачальника клієнти, що отримують субсидії та пільги, також мають заборгованість, але вона в півтора рази менша. Так, із 202 тис особових рахунків, по яким були нараховані компенсації, більше половини – 104 тис домогосподарств недоплатили компанії за надані послуги 65,2 млн грн.

Безперечно, не всі споживачі-боржники є неплатоспроможними, деякі власники великих маєтків не квапляться погашати борги за газ. Так, наприклад, за 176 домогосподарствами площею понад 200 м2 значиться заборгованість понад 2 тис грн. на загальну суму майже 940 тис грн. Серед них чимало таких, хто систематично ігнорує повідомлення і не допускає контролерів для зняття показань лічильників. Це дає газовикам повне право, не зважаючи на опалювальний сезон, припинити газопостачання до помешкання боржника.

Протягом 2016 року на Чернігівщині за існуючі борги без газу залишилися 632 домогосподарства. Зауважимо, що відновити газопостачання можна лише за умови повного погашення боргів та сплати усіх витрат газової компанії на роботи з відключення та відновлення газопостачання.

Від початку опалювального сезону 2016-2017 р.р. 166 тисяч чернігівців отримали змогу компенсувати комунальні витрати на газ субсидійними коштами. У порівнянні з попереднім роком кількість отримувачів субсидій збільшилася на 73 тисячі.



Теги:газ, Чернігівгаззбут, споживач, власники маєтків


Читайте також



Коментарі (0)
avatar