реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Сотні бджолиних сімей пропали через агрохолдинги

За минулий тиждень майже 1000 бджолиних сімей вмерло на Ніжинщині, інформує НЕЖАТИН.

Голова ГО «Спілка бджолярів Ніжинщини» Петро Балаш розповів про дану трагедію і зазначив — так більше тривати не може!

“Ми, бджолярі стільки праці вкладаємо у вирощування й утримання бджіл. Ці комахи запилюють наші дерева, і на 30-40% урожаї, завдяки чому їмо фрукти та овочі. Вони виробляють мед і пилок, яким також лікуються люди. І в тому багато їхнього труда. Та один виліт може вбивати бджіл. Фермери не попередили нас про обробку хімікатами своїх земель. Це при тому, що попередньо з ними велись розмови й вони погоджувались про співпрацю. У нас болить душа, що кожен рік ми зазнаємо таких втрат, і коли нарешті люди збагнуть — НЕ МОЖНА ВБИВАТИ КОМАХ, ЯКІ ДАЮТЬ ЖИТТЯ!”, – коментує Петро Іванович.

У Ніжині в мікрорайоні Круча та Мигалівка пасічники зазнали колосальних втра — загинуло близько 200 бджолосімей.

Страшна ситуація і в селі Яблуневе, де місцевий фермер не попередив пасічників і загинуло близько 150 бджолосімей.

“Сьогодні сьомий день, а комахи продовжують вмирати, — коментує пасічник Микола Козюбенко, — вранці 24 квітня сільськогосподарське товариство обробляло поле. Нас, відповідно, про це не попередили. Робили це в денний час, коли температура була +18-с та сильний вітер. По закону такого робити не можна.”
Пасічник надіслав фото і відео, на яких видно результат ганебних дій фермерського товариства.

“На даний час 1 здорова бджолосім’я коштує в середньому 2-3 тис. гри., а ще буде не отримано меду із кожного вулика близько 50 кг за сезон, який коштує 50-70 грн за 1 кг, а також не отримається прополіс, бджоло молочко, перга та інше.

По даному випадку ми звернулися із заявою до територіальних органів влади, а також до поліції, повідомили в Чернігівське обласне управління держпродспоживслужби. Служби створили компетентні комісії по розслідуванню потрави бджіл хімікатами, а також мертві бджоли були відібрані комісією на аналіз у ветлабораторію для остаточного діагнозу їх загибелі”, – додає Микола Козюбенко.

Ця біда торкнулась всіх пасічників району. У Каміля Тагірова загинуло 19 бджолосімей. До 20 сімей у Григорія Мілько, Олександра Приходько, Ростислава Максименко, Миколи Подсосонного. 50 бджолосімей стали втратою для Федора Рибалко. У Віктора Лозового постраждало 30 сімей. Майже стільки ж у Геннадія Куркуля, Віктора Єцкало, Олексія Нагорного, Івана Бородавко, Миколи Духти.

Пасічники звернулись до відповідних інстанцій, аби було проведено розслідування, зроблені акти обстежень.

“Це все не може залишитись безнаказаним, і винні повинні нести відповідальність за такі дій. Ми живемо на одній землі, і в інтересах кожного зберегти все живе, що є на ній. Ми почнемо відновлювати бджолосім’ї. Частина з них відновиться до осені, решта — лише на наступну весну. Вкотре звертаємось до МІСЦЕВИХ ФЕРМЕРІВ з проханням ПОПЕРЕДЖУВАТИ будь-якими можливими способами про обробку полів хімікатами за три доби. Пасічники ж, у свою чергу, мають зареєструвати пасіки. Давайте об’єднуватись“, – резюмує Петро Балаш.

Марина ВОЛИНЕЦЬ, Нежатин



Теги:агроолігархи, загибель бджіл, Ніжинський район


Читайте також



Коментарі (0)
avatar