реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Знову труять бджіл

На Чернігівщині у пасічників біда: масово гинуть бджоли. Тільки в Ніжинському районі зафіксована загибель біля тисячі бджолосімей.

Так пасічник з Ніжинщини Сергій Євдокименко б’є тривогу: «Агрофірма "Дружба-Нова", не попередивши нікого, проводила обробку своїх полів гербіцидами, які є токсичними та небезпечними для всього живого. В результаті цього постраждали пасіки в селі Яблуневе Ніжинського району. Пасічники втратили до 90% бджоли, а ту ж саму отруту, від якої загинули комахи, вдихали люди, що проживають в районі цегельного заводу та вулиці Космонавтів у Ніжині».

У Ніжині в мікрорайоні Круча та Мигалівка пасічники зазнали колосальних втрат — загинули близько 200 бджолосімей. До 20 бджолосімей загинуло в пасічників району Григорія Мілька, Олександра Приходька, Каміля Тагірова, Ростислава Максименка, Миколи Подсосонного, по 30 – у Віктора Лозового, Геннадія Куркуля, а у Федора Рибалки пропали 50 сімей. І це далеко не повний список.

Варто додати, що одна бджолосім’я коштує від двох до трьох тисяч гривень, а втрата меду від кожного вулика – близько 50 кілограмів. А ще ж і перга, і прополіс, і бджолине молочко. А головне, що відновити пасіки можна практично тільки на наступний рік.

Голова Спілки бджолярів Ніжинщини Петро Балаш каже: “Ми, бджолярі, стільки праці вкладаємо у вирощування й утримання бджіл!. Ці комахи запилюють наші дерева, і на 30-40% урожаї, завдяки чому їмо фрукти та овочі. Вони виробляють мед і пилок, яким також лікуються люди. І в тому багато їхнього труда. Та один виліт може вбивати бджіл. Фермери не попередили нас про обробку хімікатами своїх земель. Це при тому, що попередньо з ними велись розмови й вони погоджувались про співпрацю. У нас болить душа, що кожен рік ми зазнаємо таких втрат, і коли нарешті люди збагнуть — не можна вбивати комах, які дають життя!”.

Пасічники Ніжинщини звернулися із заявою до територіальних органів влади, а також до поліції, повідомили і в Чернігівське обласне управління Держпродспоживслужби. Створені відповідні комісії, які відібрали мертвих бджіл на аналіз у ветлабораторію для діагнозу.

А пасічники Новгород-Сіверського району об’єднуються в групу у соцмережах, щоб оперативно інформувати один одного про обробку полів. До групи ввійшли і органи місцевого самоврядування, аграрії району та місцева служба Держпродспоживслужби.
"Голос України"



Теги:загибель бджіл, Ніжинський район, Новгород- Сіверський, Держпродспоживслужба


Читайте також



Коментарі (0)
avatar