реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Соратник Ляшка втратив мільйони в "Сбербанку Росіі"

В червні минулого року 33-річний підприємець Євген Пухальский поклав на рахунок у луганському відділенні «Сбербанку Росії» 300 млн євро. Через рік, за рахунок відсотків, сума вкладу зросла на 24 млн євро. За курсом НБУ разом це більше 8 мільярдів гривень. «Сбербанк Росії» відмовився виплачувати цю суму клієнтові. У відповідь Євген Пухальський подав на банк до суду, - пише сайт Захід.

ZAXID.NET отримав копію позивної заяви Пухальського. Згідно з заявою, 3 червня 2014 року у луганському відділенні ПАТ «Дочірній банк Сбербанку Росії» Євген Пухальський заключив угоду про внесення 300 млн євро на депозитний рахунок під 8% річних. Таким чином, йдеться у тексті угоди, у червні 2015 року банк мав виплатити Пухальському 324 млн євро - сума вкладу та нараховані за рік відсотки. Але банк виплатити гроші відмовився. За курсом НБУ на день позову сума, яку банк заборгував клієнтові, становить 8 040 877 128 гривень.

Печерський районний суд Києва прийняв цей позов до розгляду, вже призначена дата першого слухання справи - 8 жовтня.

У коментарі ZAXID.NET Євген Пухальський розповів, що де-факто ці гроші йому не належать – він лише діяв в інтересах офшорної компанії, на що має відповідну довіреність. Пухальський відмовився надати будь-яку інформацію про цю компанію, але за його словами, наявних документів має бути достатньо для того, щоб виграти справу.

«Всі мої дії стосовно цих грошей були в межах чинного українського законодавства. Я зараз не можу сказати назви компанії та чим вона займається. Думаю, ми оприлюднимо цю інформацію після початку судового процесу», - заявив Євген Пухальський.

Як розповідає Євген Пухальський, на момент відкриття депозитного рахунку (3 червня 2014 року) він вже тривалий час перебував у Луганську, але невдовзі після відкриття рахунку поїхав до Києва. За його словами, тоді «під час військових дій багато процесів не було завершено». Нагадаємо, що напередодні, 2 червня, в окупованій будівлі Луганської ОДА стався вибух, внаслідок якого загинуло семеро людей.

Пухальський каже, що неодноразово звертався до керівництва банку, намагаючись отримати свої гроші. Але працівники «Сбербанку Росії» порадили йому звернутись до того відділення, де був відкритий депозит - тобто, їхати у Луганськ. На думку Пухальського, така пропозиція є «знущанням і насмішкою». Їхати в зону АТО він не хоче, бо каже - це небезпечно.

«На цей день діалогу не вийшло. Я намагався поговорити з головою правління, але зустріч постійно переносилась. Довелось звертатись до суду», - каже Євген Пухальський.

Згідно з офіційною інформацією, від серпня 2014 року робота відділень «Сбербанку Росії» у Донецьку та Луганську призупинена. Проте, банк обіцяв своїм клієнтам, що їхні рахунки лишаються дійсними, а обслуговування здійснюється в звичайному режимі.

Окремим пунктом в позові Пухальського вказано, що ті 24 млн євро, що були нараховані як відсотки, він хоче передати Збройним силам України та родинам військових, які загинули в АТО. За його словами, це було не лише його бажання, але й представників компанії, чиї гроші він зараз намагається повернути.

«Я був ініціатором цієї пропозиції, але це наше спільне рішення. Вважаю, це буде правильно в тих умовах, в яких знаходиться зараз країна. Адже моя проблема [забрати гроші у луганському відділенні] опосередковано пов'язана з тим, що російська влада і керівництво банку зокрема сприяють тим процесам, що відбуваються на Сході», - каже Євген Пухальський.

Євген Пухальський не є дуже публічною особою, відомо про нього мало. Сам він каже, що зараз займається бізнесом. Згідно з інформацією на сайті ЦВК, станом на вересень 2014 року він був першим заступником генерального директора ДП «Українська геологічна компанія».

З 2011 року до 30 січня 2014 року Пухальський працював у Головному управління міністерства доходів і зборів у Рівненській області на посаді головного державного ревізора-інспектора відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом. За словами Євгена Пухальського, він звільнився з управління Міндоходів через конфлікт з тодішнім міністром Олександром Клименко.

В вересні 2014 року, після звільнення з ГУ Міндоходів, Рівненський міський суд зобов'язав Пухальського заплатити 170 грн штрафу через те, що той не подав декларацію про своє майно та доходи за період, коли ще перебував на держслужбі - з 2 липня 2013 року до 30 січня 2014 року. У постанові суду вказано, що тоді Євген Пухальський повністю визнав свою провину та погодився сплатити штраф.

У 2014 році на позачергових парламентських виборах безпартійний Євген Пухальський проходив під 102 номером у списку «Радикальної партії Олега Ляшка».

ZAXID.NET звернувся за коментарем до «Сбербанку Росії», але відповіді не отримав.



Теги:депозит, Луганськ, Сбербанк Росії, Радикальна партія Ляшка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar