реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Софію Русову перепоховають в Олешні?

29 червня у рамках історико-просвітницького проекту «Майдан Софії Русової», у КМЦ «Інтермеццо» (Чернігів) було представлено літературно-мистецьку композицію, присвячену діяльності і творчості знаного педагога і громадського діяча Софії Русової-Ліндфорс, «Сузір’я Софії» авторства школярки Тетяни Самоненко, урожениці села Павлівка Ріпкинського району. Конкурс було організовано благодійним фондом імені Софії Русової.

- За перший рік існування нашого фонду, ми зробили багато – розповів Президент благочинного фонду Іван Чаус, - ми почали активно працювати над відтворенням музею-садиби Софії Русової-Ліндфорс у Олешні Ріпкинського району. Для мене це особливо близько, адже моє родинне коріння із селища Добрянка, що поруч із Олешнею. Коли я вперше дізнався про Софію Русову, про її діяльність, то я загорівся ідеєю повернути її ім’я. Нині все більше, і більше людей, що приїздять до Олешні, завітавши до садиби знайомляться із цим видатним педагогом, непересічним громадським діячем пані Софією. У майбутньому, ми плануємо відкрити на базі садиби гончарну школу, у якій вже погодився викладати 85-літній гончар із Олешні Іван Білик, у якого є чимало учнів. Організувати та провести круглі столи, виставки.

Створено та діє інтернет-портал, на якому представлено інформація про нашу діяльність. Окрім проектів пов’язаних із іменем Русової ми ще будемо працювати і над іншими проектами. Це встановлення у Добрянці пам’ятника, у Грабові пам’ятного хреста загиблим воїнам.

Потому відбулася наукова дискусія та вікторина «Відома Україна».
Іван Чаус поділився своїми планами перепоховання Софії Русової в Олешні, нині могила її знаходиться у Празі.
- Це питання досить складне, адже у неї досить чисельна рідня, одна частина підтримує цю ідею, друга частина висловлюється проти, третя ставиться до цього нейтрально.

У заході взяли участь кобзар-лірник Василь Нечепа, завідуючий кафедри дошкільної освіти та практичної психології ЧДПУ професор Іван Зайченко, заслужений вчитель України Інеса Вачнадзе, дослідник Володимир Єрмак, журналісти.
На закінчення студентка Ірина Безугла зачитала власний вірш, присвячений Софії Русовій.
Олександр ЯСЕНЧУК






Коментарі (0)
avatar