реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Смаки. Магія вина

Виноградні вина є складовою частиною загальнолюдської культури. Бурштиновий трунок — вино на радість нам дано. Божественна радість настає від помірного вживання переродженого соку сонячного грона. В молодості будь-яке вино — насолода. Про вино можна говорити до нескінченності. Грецький філософ-стоїк Епіктет (І-ІІ століття): «Виноград пускає від себе три гілки: гілку насолоди, гілку п’янства і гілку зухвальства.

Оскільки різноманітний вплив вина на людей, тому й існує неоднозначність ставлення до нього. Одні відносять його до алкогольних напоїв і вважають шкідливим, інші твердять, що вино корисне й цілюще. Мабуть, про кожне вино можна знайти зворушливу історію, часом незвичну.
Десяток тисяч років тому людство виявило здатність забродивши рідин змінювати самопочуття і настрій. У похованих знатних людей древнього Єгипту знаходять залишки винних амфор, які свідчать про те, що п’ять тисячоліть тому вино було напоєм гідним фараонів і у потойбічному світі.
Возвеличували вино стародавні філософи й поети. Давньогрецький філософ Платон, що жив у V-IV ст. до нашої ери, в трактаті «Політика» відзначає, що вино є своєрідним еліксиром, тобто фантастичним напоєм, який нібито міг продовжити людське життя, застерігав, що його «не повинні вживати ні стернові, ні судді під час своїх занять. Під забороною шлюбних стосунків і запліднення». Той же Платон у трактаті «Держава», пророкуючи над образом людей майбутнього та засуджуючи їхню схильність до вина, відзначав: «У першу чергу вони вироблятимуть хліб, за ним — вино, а потім одяг, взуття, будуватимуть житло…». Отже Платон ставив вино на друге місце після хліба — основного продукту життя. За свідченням біблейських новел, у глибоку давнину виноградне вино вважалось мірилом багатства, людського благополуччя. У всі часи і для всіх поколінь вино було «дарунком неба», але для тих, хто його вживає з розумом і помірно. Вино в житті людства відіграє важливу роль. Воно вітає нашу появу на світ і супроводжує в останню путь. Жодна знаменна подія в житті людини не обходиться без вина.
В українців дуже хороший смак. Вони знають яке і коли пити вино. Вино завжди посилює урочистість та сприяє здоров’ю. Подейкують, що краса грузинських жінок і здоров’я їх чоловіків саме у споживанні вина.
Вино збуджує людей. За допомогою його вирішують проблеми. Вино не може бути в центрі свята, а тільки як доповнення і прикраса урочистостей — святкового застілля. Тости проголошують з вином, а не з горілкою — так заведено в нормальних культурних людей. Дорогі колекційні вина часом називають «винами для роздумів». Вони створюють певні емоції і згуртовують гостей. У древній греків та римлян добру зустріч друзів — бенкет проводили з вином, музикою, розвагами, звичайно, бесідами, де були присутні прекрасні жінки. Червоне вино викликає у чоловіків бажання поговорити по душах. У жінок «освітлює» мозок, стимулює появу корисний ідей.
Вино пити треба лише вдень і вечором. Вино п’ють одні для апетиту, інші для загострення почуттів, або для полегшення спілкування, деякі для заглиблення в себе, щоб заснути, або збадьоритись, а також зігрітись з морозу чи холодної купелі. В часи похмурого Середньовіччя було гасло: «Нема напою, крім вина, нема їжі, крім м’яса і нема радості, крім жінки».
Вино — продукт древній, багатогранний, суперечливий і складний. Має різноманітний вплив на людей, тому й неоднозначне ставлення людей до нього. Якщо одні народи вважають вино своїм повсякденним продуктом, то багато країн оголошували його поза законом. У древніх вино було символом дружби. Його вручали як нагороду переможцям Олімпійських ігор. Його дарували справжнім друзям, тільки дорогим гостям. Воно служить для улагодження стосунків, також як хабар, як аперитив, як сувенір і ліки.
У багатьох людей і народів вино вважається вишуканим і шляхетним напоєм. Давні традиції й винятковість вина є основою його визнання в суспільстві. Збудливий його вплив полегшує вступ до розмови і встановлення контакту. Вино стимулює розмову і слугує засобом розваги. Спілкування з вином у приємній атмосфері є прекрасним дозвіллям.
Існує багато захоплюючих історій і легенд про виникнення шампанського, портвейну, хереса, мадери, коньяку. Ще наші далекі предки — скіфи ніколи не пили води, їм заміняло її вино. Але вони були сильними, мудрими, витривалими воїнами. Те, що наші предки відчували інтуїтивно, довела сучасна наука.

Далі буде

Михайло КУРДЮК,
с. Тростянець,
Ічнянський район, спеціально для Чернігівської газети "Біла хата"



Теги:Тростянець, Смаки, Вина, магія, Ічнянський район, Курдюк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar