реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Храму біля військового арсеналу під Ічнею бути

9 жовтня 2018 року Ічнянщину спіткало лихо. Посеред ночі, приблизно о 3-30, тисячі людей прокинулись від вибухів, які гриміли на артилерійських складах 6-го арсеналу ЗСУ (в/ч А1479), що за 6 км від м. Ічні. Диверсія на одному із найбільших в Україні арсеналів боєприпасів наробила великої біди. Але не сталось непоправного – не загинула жодна людина.

У найбільшій небезпеці були військовослужбовці, цивільні жителі містечка Дружба, які перебували у сотнях метрів від епіцентру вибухів. Над головами розривались снаряди, летіли 500-кілограмові брили бетону. Смертоносний метал викошував ліс, потрапляв у будинки, але люди благополучно вибрались із небезпеки.
Пояснюють феномен просто: солдати, офіцери, їхні сім’ї вірять у Бога. Віра – це Покров, який захистив дорослих і дітей, військовослужбовців, пожежників, саперів краще за будь-яку броню.

Традицію богослужінь у військовій частині започатковано понад 10 років назад настоятелем Миколаївського храму, тоді УПЦ (КП), о. Зиновієм. Коли у 2016 році йому на зміну прийшов о. Дмитро, традицію продовжили. Після богослужінь у Миколаївському храмі в Ічні священик їздить до мешканців «воєнбази», так військову частину та містечко Дружба називають ічнянці.

На Паску для солдатів строкової служби прихожани Миколаївського храму ПЦУ передають крашанки, паски, пиріжки, щоб хлопці, які служать тут з усієї України, могли відчути тепло домівки. Солдати знають, що вони тут не чужі.
Десять років поспіль, в спеку і в холод, в дощ і сніг, богослужіння відбуваються на плацу. Ідея побудови храму народилась давно, але реальні кроки для втілення зроблено недавно. Командир частини, полковник Гришко Сергій Петрович, разом із заступником по роботі з особовим складом Андрієм Реусом обрали місце, підготували документацію, фундамент, запрошують благодійників. Настав час початку робіт.

І ось, 19 серпня 2020 року, на свято Преображення Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, у смт. Дружба завітали архієпископ Чернігівський та Ніжинський Євстратій, благочинний Чернігівської Єпархії, Народний Герой України о. Сергій з Ніжина. Разом із місцевими священиками о. Дмитром та о. Олександром вони здійснили чин освячення підвалин храму ПЦУ великомученика Дмитра Солунського та заклали пам’ятну капсулу.

Місцеві мешканці та вільний від виконання обов’язків особовий склад військової частини з хлібом-сіллю зустріли гостей, прийняли участь у богослужінні. Після служби Архієпископ Чернігівський та Ніжинський Євстратій поспілкувався з прихожанами, військовослужбовцями, учасниками АТО та волонтерами.

Сподіваємось, спільними зусиллями у військовій частині швидко постане храм, де люди будуть у належних умовах молитись за Україну, її військо, за себе і рідних.

Василь ПАБАТ



Теги:Чернігівська єпархія, Ічнянський район, селище Дружба, Василь Пабат, архієпископ Євстратій


Читайте також



Коментарі (0)
avatar