реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Війна престолів, тобто жузів

Потроху прояснюється ситуація в Казахстані - як і підозрював, там йде війна між жузами. Казахське суспільство поділене відвіку на три жузи - союзи племен: Старший, Середній і Молодший.

Так ось Назарбаєв належить до клану Шапирашти союзу Уйсун Старшого жузу. І природньо, на всі відповідальні посади призначав людей тільки зі свого жузу. Нинішній зіц- президент Токаєв також належить до Старшого жузу, але до племені жалайир. Тобто - дальній родич, якого багатші баї найняли для певних робіт. Мільярдер Кайрат Сатибалди - також зі Старшого жузу. Як і верхівка їхнього КДБ...

Природньо, що двом іншим жузам не могло подобатися жирне життя верхівки Старшого жузу і бідне всіх інших.
При цьому треба віддати належне Назарбаєву - для відвоювання казахами влади в Казахстані (до цього там на всіх майже керівних посадах були росіяни чи точніше - російськомовні) він дав казахам знання про придушення росіянами повстання у 1916 році. Всі казахи знають імена керівників повстання, як національних героїв. І знають, що придушувала їх Росія. А голод, який у Казахстані пропорційно знищив навіть більше людей, ніж в Україні, називають Великий Голод - Ашаршилик і в кожному аулі є пам'ятники жертвам голодомору. Єдине, що обережний Назарбаєв не виносив цього на міжнародну арену, щоб не посваритись з теперішніми росіянами - путіним і К. Казахи знають, що голодомором керував Ісайя Ісакович Голощокін: він єврей, але для казахів - русскій.

Чим відрізняються жузи? Зі Старшого традиційно виходили правителі і всі інші жузи як би були й не проти. Середній жуз - ремісники, творчі люди загалом. Молодший жуз - воїни.

І якраз територія Старшого жузу - Алма-Ати і Чимкент, де й ідуть зараз бої з російсько - білоруськими окупантами. І тепер у горах Алатау буде партизанська війна. Як мінімум, разом будуть два жузи - Старший і Молодший.

Вичитане з доступних джерел.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:НАЗАРБАЄВ, російська агресія, Василь Чепурний, гібридна війна, жузи, казахстан


Читайте також



Коментарі (0)
avatar