реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Скринька святого Пантелеймона,

або Чому чернігівським лікарям не дадуть престижну нагороду

Нагород багато. Орденів, медалей, звань, премій… Знаю одного чернігівця, що просто колекціонує їх, втішаючися тим – частину сам придумав і понагороджував, частину йому навзаєм віддарили. Ну, то таке – хай собі чоловік тішиться!

Але коли йдеться про нагороду, яка визначатиме людей честі своєї професії – тут треба бути уважним. Тим паче, коли йдеться не про літературні чини та твори, що їх ніхто не читає, нічого від того не втрачаючи, а про честь медицини – тої галузі, що гостро дотична до кожного з нас. І до тіла, і до душі, і до гаманця…

П’ять найкращих медиків країни 9 серпня отримають Орден Святого Пантелеймона. Цього дня - в день цілителя Пантелеймона - відбудеться богослужіння у Софії Київській і світська церемонія у Національній філармонії за участі 600 медиків. Це буде щорічна громадська відзнака за професіоналізм і милосердя лікарів, яка присуджуватиметься у п’яти номінаціях.

До Поважної Ради, яка вирішуватиме кого нагородити цим орденом, входять Патріарх Філарет, митрополит Святослав, перший президент Леонід Кравчук, відома лікар і співачка Ольга Богомолець тощо.

Кандидатури подають регіональні громадські ради. І ось тут ми підходимо до найцікавішого – хто ж у нас визначає кращих? Хто ж та громадськість, яка вибере найдостойніших з лікарів Чернігівщини?

Овва, голова громадської ради області – Володимир Ященко. Так, це той Ященко, з донецьких, колишній начальник обласного управління охорони здоров'я, головний лікар психлікарні. Саме той Ященко, маєток якого виріс великим, красивим і дорогим, а довірений його керівництву заклад – обідраний, бідний і нещасний, не кажучи про його пацієнтів. Просто так випадково склалася отака різниця між лікарнею, де він головний лікар, і його власним маєтком. Жодного, звісно, зв’язку нема. А те, що злодії з чернігівської його квартири винесли золото, прикраси і гроші, зароблені чесним трудом лікаря, правда, неспівмірним із зарплатою - то таке, буває…

Кого ж запропонував пан Ященко на поважний конкурс цілої України? Хто, на його професійну думку, може представляти в області честь професії?

Подані кандидатури Валерія Зуба – головного лікаря обласного онкодиспансеру, Миколи Дейкуна – головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру та Федора Тодоріко – головного лікаря Бобровицької районної лікарні. Не хочу про них говорити щось добре чи погане, але зауважте – тільки головні лікарі можуть представляти честь професії на Сіверщині! Так вважає головний лікар обласної психлікарні Володимир Ященко.

Кого ж висунули інші області? Серед номінантів лікар-травматолог з Івано-Франківщини Степан Лабенський, який у безнадійних випадках рятує пацієнтів від ампутації, фельдшерка зі Львівщини Мирослава Савчак, яка добровільно поїхала в АТО, лікар з Одеси Юрій Карпенко, який винайшов унікальний спосіб лікування серцевих аритмій. Як думаєте, наші, чернігівські, кандидати можуть з ними конкурувати?

…Святий Пантелеймон був лікарем і лікував безкоштовно, тож зображується зі скринькою в руках. Мені інколи думається, що наші головні лікарі не розуміють її призначення: думають, що там не ліки, а що то є скринька для збору грошей з пацієнтів. Правда, Володимире Івановичу?

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:орден святого Пантелеймона, обласна психлікарня, честь професії


Читайте також



Коментарі (0)
avatar