реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Скільки коштує посада начальника міліції?

Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко закликає українців боротися за свої права і заявляє про свою невинуватість. Про це йдеться у відкритому листі лідера народної самооборони з Лук’янівського слідчого ізолятора.
Між тим, експерти кажуть, що на вищому шаблі системи МВС відбувалися і відбуваються значно серйозніші правопорушення, ніж ті, що інкримінуються екс-міністрові.
У листі колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко клянеться, що не винен у тому, що «шиє» йому «за найвищим повелінням Генпрокуратура». За його словами, мета влади, за вказівкою якої він опинився за ґратами,– знищення політичних опонентів. Відтак він закликав людей до опору беззаконню та до боротьби за свої права.

Юрія Луценка звинувачують у порушеннях, пов'язаних із наданням квартири і нарахуванням пенсії колишньому водієві та незаконному продовженні термінів стеження у справі про отруєння Віктора Ющенка. Соратники екс-міністра кажуть, що слідство шукає епізоди, за якими Юрію Луценку можна було б висунути нові обвинувачення.

Закон в МВС стали обходити «професійніше»

Між тим, експерти кажуть, що на вищих шаблях МВС творяться значно серйозніші зловживання, ніж ті, які інкримінуються Юрієві Луценку. Наприкінці 2009 року тодішній президент Віктор Ющенко звинуватив керівництво міліції в корумпованості.

Тоді Юрій Луценко демонстративно покинув нараду. Проте, вважають експерти, такі незаконні явища, як купівля керівних посад або фіктивні тендери існували раніше та й існують зараз у системі МВС.

«Зловживання системі МВС, на жаль, природно притаманні, – каже голова парламентського підкомітету з питань кримінально-процесуального законодавства позафракційний Святослав Олійник. – Вони були до Луценка, при Луценкові і зараз так само є, навіть можна говорити, що вони мають більший характер».

За словами народного депутата, тепер у системі МВС керують люди, які вміють «професійніше» обходити закон.

Теперішні і колишні начальники «крали разом» – експерт Бойко

Експерт з питань діяльності правоохоронних органів Володимир Бойко вважає, що слідство інкримінує Луценкові лише ті епізоди, які мають судову перспективу.

«Наприклад, за призначення на посаду начальник райвідділу мав заплатити 50 тисяч доларів, а начальник обласного управління з боротьби з організованою злочинністю – 400 тисяч доларів. Але довести причетність Луценка тут неможливо і ніякої судової перспективи така справа не матиме. Через це слідство, маючи завдання домогтися вироку саме стосовно Луценка, шукає ті епізоди, які, можливо, не є кричущими, але мають судову перспективу», – розповідає Володимир Бойко.

Також, за словами експерта, колишньому міністрові не висувають звинувачень за деякими епізодами, бо це зачіпає інтереси теперішніх можновладців.

«Умовно кажучи, крали разом, – каже Володимир Бойко. – Так, за часів Луценка було поставлене програмне забезпечення на 8 мільйонів гривень для департаменту ДАІ. Поставлена техніка спеціальна, але вона не працює. Бо це була афера, спрямована на розкрадання бюджетних коштів. Але розслідувати ці епізоди неможливо, тому що зараз та сама фірма продовжує постачати псевдопослуги і псевдотовари».

Експерти сходяться на думці, що слідство у справі Луценка не ставить собі за мету викорінити систему зловживань у вищому керівництві МВС.
Дмитро ШУРХАЛО
радіо Свобода




Теги:зловживання, міліція, мвс, Луценко, корупцыя


Читайте також



Коментарі (5)
avatar
1
Коррупцию истребить нельзя - она была, есть и будет. Её можно только – или скрыть почти полностью, или прикрыть частично, или частично узаконить. В зависимости от этого и говорят о степени коррумпированности страны.
20 лет у нас говорят о борьбе с коррупцией, но не знаю как сейчас, а вот ещё при Ющенко даже в Уголовном кодексе Украины отсутствовало определение такого понятия как "коррупция". Как они собирались осуществить знаменитый лозунг «Бандитам – тюрьмы», если не знали с чем и с кем бороться?
Даже сейчас, оказывается, в Украине нет четкого определения понятия "взятка". Как в таком случае бороться с ней? А ведь по скромным подсчетам, украинцы заплатили в 2010 году $1,5 миллиарда взяток, почти ПОЛОВИНА жителей украинских городов давала взятки представителям власти, медикам, педагогам и другим служащим. Вы, наверно, подумали, что вторая ПОЛОВИНА жителей честная и принципиальная? Нет, вы ошибаетесь – просто у второй ПОЛОВИНЫ жителей на взятки нет денег.
Почему же мы такие «взяткодатели»? Да потому что, как говорят в народе – «рыба гниёт с головы». А где у нас голова? Правильно, вверху. Но, даже если её отрубают, то на её месте вырастет новая голова. Или две.
Нас ВЫНУЖДАЮТ давать взятки, нас УЧАТ давать взятки. Кто учит? Да жизнь учит, кинофильмы, СМИ, жизненный опыт. Да и некоторые законы подсказывают.
Вот, например, если человек пожелал стать депутатом или президентом, то закон говорит, что для этого надо внести (дать!) денежный залог. (Давайте не будем рассматривать правильность или ошибочность этого закона.) Так вот, сама постановка этого закона уже учит человека, как жить - «Надо дать, чтобы стать».
А то, что сейчас происходит в стране – одна «голова» садит другую «голову» – может оно и к лучшему – меньше будет «голов», гнилых.

Кстати, согласно российскому законодательству, коррупция — это злоупотребление служебным положением, дача взятки, получение взятки, злоупотребление полномочиями, коммерческий подкуп либо иное незаконное использование физическим лицом своего должностного положения вопреки законным интересам общества и государства в целях получения выгоды в виде денег, ценностей, иного имущества или услуг имущественного характера, иных имущественных прав для себя или для третьих лиц либо незаконное предоставление такой выгоды указанному лицу другими физическими лицами; а также совершение указанных деяний от имени или в интересах юридического лица.

avatar
3
Треба розрізняти щонайменше три розновиди корупцій.
1. Взяття хабарів чиновниками знизу(на всіх рівнях) за чіткою схемою і передача левової частки нагору - тотальна державна корупція.
Мрія будь-якої диктатори.
2. Хабарі, що берутся чиновниками на низах за невиконання ними вказівок згори або деяких нормативних актів - демократична корупція.
Саме вона рятує сьогодні підприємців від встановлення в цій країні абсолютної тоталітарної влади бандитів(революціонерів-більшовиків).
3. Хабарі, які беруть виконавці в якості подяки за послуги - народна корупція.
Саме завдяки цьому прізновиду корупції хоч якость відбувається природна конкуренція в монопольному середовищі.
Отже, не всі види корупції є такими вже негативними в цьому недосконалому світі?
avatar
2
Ух, какой комментарий! Прямо лекция! Да не в бровь, а в глаз. И главное -- всё совершенно так и есть ;) А из прошлых веков звучит колокольчик классики: "...всякому рот дере ложка суха, Хто ж є на світі, щоб був без гріха?"
avatar
4
Соломаха:
"2. Хабарі, що берутся чиновниками на низах за невиконання ними вказівок згори або деяких нормативних актів - ДЕМОКРАТИЧНА корупція.
Саме вона рятує сьогодні підприємців від встановлення в цій країні абсолютної тоталітарної влади бандитів(революціонерів-більшовиків)."
"Отже, НЕ ВСІ види корупції є такими вже негативними в цьому недосконалому світі?"

Выходит по-вашему, если человек грабит революционера-большевика, то его надо называть не просто грабителем, а ДЕМОКРАТИЧЕСКИМ грабителем!
И, аналогично, если он грабит богатых людей, то он НАРОДНЫЙ герой - Робин Гуд украинский!
Так что - грабитель грабителю рознь: не все перед законом равны. Своеобразное представление о законности!

avatar
5
15 января 2011г. сотрудники управления СБУ задержали во время получения двух тысяч американских долларов взятки заместителя начальника одного из управлений ГУ МВД в Днепропетровской области.
Милиционер требовал и получил взятку от частного предпринимателя за намерение открыть бар-бильярдную, объяснив, что деятельность этого учреждения возможна лишь при условии уплаты денег.

Интересно, эту коррупцию надо считать хорошей или плохой?
А народ, как думает?

avatar