реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Міліцейський рік на Чернігівщині

"2012 рік, без перебільшення, був винятковим в новітній історії України, — зазначив начальник УМВС України в Чернігівській області генерал-майор міліції Олександр Михайлик, — у стислому відрізку часу співпали відразу три грандіозні за значенням події — проведення у нашій державі фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу, вибори народних депутатів України та введення в дію нового Кримінального процесуального Кодексу. Всі ці події потребували значної концентрації та напруження зусиль всієї міліції України і органів внутрішніх справ Чернігівщини зокрема. Але сьогодні з висоти пережитого можна з упевненістю сказати, що міліція Чернігівської області з честю виконала поставлені завдання».

Гасло «Людина понад усе», під яким працювала українська міліція у 2012 році залишається актуальним і в нинішньому 2013-му. Як зазначив Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, "людина та її права повинні завжди залишатися пріоритетом у роботі правоохоронців, а головним критерієм оцінки роботи міліції має бути рівень безпеки та довіра громадян".

Під час засідання розширеної колегії МВС України за підсумками роботи в минулому році Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко акцентував увагу присутніх керівників на ключових напрямках роботи відомства, що були пріоритетними в минулому році і залишаться такими у нинішньому. До них керівництвом держави віднесено захист прав і свобод людини, протидію злочинним посяганням у сфері використання бюджетних коштів та незаконному обігові наркотичних речовин тощо. Також Міністр внутрішніх справ звернув увагу на найбільш соціально значимі досягнення та результати роботи міліції у 2012 році, до яких, зокрема, відносяться:

– спрощення або відміна ряду процедур: складання іспитів при відновленні втраченого посвідчення водія; експертне дослідження транспортних засобів при реєстрації оцінки їх вартості; дозволено реєстрацію автотранспорту в будь-якому регіоні та збереження старого номерного знака; знижено вартість ряду платних послуг;
– у дозвільній сфері зменшено кількість довідок, інших документів при отриманні ліцензій на охоронну діяльність, відкриття тирів, магазинів зброї тощо;
– підвищення якості обслуговування населення: запровадження Національної автоматизованої інформаційної системи ДАІ, що дозволило в усіх реєстраційно-екзаменаційних підрозділах обслуговувати громадян за принципом «єдиного вікна». Завдяки такій системній роботі кількість скарг на роботу тих служб, які постійно контактують із громадянами – наприклад, інспекторів ДАІ, – порівняно із 2011 роком суттєво знизилася.

«Громадяни встигли відчути позитивні зміни в роботі відомства, — продовжив у своєму виступі Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, — це підтверджується і результатами минулорічних соціологічних досліджень».

За результатами соціологічних досліджень Харківського інституту соціології Національної академії наук України проведених у 2012 році на тернах України правоохоронцям довіряє кожен четвертий опитаний громадянин, а понад 28% співвітчизників готові допомагати міліції в будь-якій ситуації. За останні 10 років частка українців, які потерпіли від злочинів, зменшилася більше як удвічі (у 2012 році таких – 4%, тоді як у 2000 році цей показник був найвищий і досягав 11%). Водночас спостерігається зростання позитивних оцінок щодо особистої безпеки – на вулиці, у громадських місцях. (У 1994 році погіршення особистої безпеки відчували 82 відсотки українців. Минулого року набагато менше – 31 відсоток).

«На фоні України міліція Чернігівщини виглядає дуже презентабельно — її роботу вважають ефективною 49.9% жителів області, це найвищий показник у державі, а 37.4% жителів висловили свою довіру до міліції, що є другим результатом в Україні, — з гордістю говорить начальник УМВС в області Олександр Михайлик, — приємно, що наша робота гідно оцінена громадянами, а значить – ми знаходимо підтримку громадськістю тих профілактичних заходів, які проводяться в області».

Головний міліціонер області також зазначив, що «незважаючи на ґрунтовні реформи у всіх сферах життєдіяльності держави, які вилилися для міліції у додаткові навантаження, структура продовжувала якісно й професійно виконувати і свої прямі обов’язки – захищала права й свободи громадян, протидіяла злочинним посяганням у сфері використання бюджетних коштів, боролася з незаконним обігом наркотиків».

У 2012 році було розкрито 4960 злочинів, в тому числі тяжких та особливо тяжких — 1856. Підвищилась ефективність розкриття майже усіх видів злочинів, а по таких видах як тяжкі тілесні ушкодження, тяжкі тілесні ушкодження зі смертельними наслідками та зґвалтування у нас стовідсотковий показник розкриття, що є найкращим показником у державі. Ще по ряду позицій - розкриття вбивств, шахрайств та крадіжок з квартир УМВС Чернігівської області займає 4 місце в Україні. А загалом, ось вже другий рік поспіль міліція Чернігівщини тримається в першій п'ятірці за результатами оперативно-службової діяльності. В області на чверть зменшилася кількість умисних вбивств, фактів нанесення тяжких тілесних ушкоджень, майже вдвічі стало менше зґвалтувань, на 20% поменшало розбійних нападів. Також зменшилася кількість пограбувань, шахрайств та майже на третину — фактів незаконних заволодінь транспортними засобами».

Боротьба з хабарництвом та корупцією

Аналізуючи ситуацію в державі стосовно боротьби з хабарництвом та корупцією, Віталій Захарченко сказав, що «…у сфері економічної безпеки нам вдалося задокументувати хабарів на загальну суму майже п’ятдесят мільйонів гривень. Левова їх частина отримана за вирішення земельних питань, у сфері регуляторних та дозвільних відносин. Особлива увага приділялася встановленню суб’єктів господарювання, що задіяні у схемах виводу бюджетних коштів у „тіньовий” обіг».

Міліція Чернігівщини також посилено бореться з усіма проявами хабарництва і корупції. Працівниками УБОЗ у минулому році складено 29 протоколів про корупцію, з яких судами розглянуто 20, по 14 матеріалах правопорушників притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу на загальну суму близько 19 тис. грн., 6 протоколів закриті.

До кримінальної відповідальності за хабарництво притягувалося 7 осіб. Серед хабарників — два працівники Чернігівської митниці, заступник начальника відділу —державний інспектор праці відділу з питань додержання законодавства про працю Територіальної державної інспекції з питань праці у Чернігівській області, сільський голова.

Ще одним пріоритетним напрямком роботи міліції є захист економіки від злочинних посягань
На напрямку протидії економічній злочинності підрозділами ДСБЕЗ області за минулий рік виявлено 791 злочин економічної спрямованості, в т.ч. 178 тяжких та особливо тяжких. Виявлено 62 злочини зі збитками понад 100 тис. грн. та 4 злочини зі збитками понад 1 млн. гривень

Попередньо встановлена сума матеріальних збитків за порушеними кримінальними справами становить майже 90 млн. гривень. Забезпечено відшкодування на суму близько 65 млн. грн.

Основним завданням підрозділів ДСБЕЗ області є декриміналізація бюджетної сфери, моніторингу бюджетних видатків на фінансування державних цільових програм, в зв'язку з тим, що предметом злочинних посягань найчастіше виступають кошти державного бюджету.

Протидія наркозлочинності

Згідно статистичних даних, озвучених на колегії МВС України за підсумками року, працівники БНОН вилучили з незаконного обігу 12,6 млн. доз наркотичних засобів. На Чернігівщині за незаконні операції з наркотиками у минулому році порушено 952 кримінальні справи, у тому числі 366 — за збут. До кримінальної відповідальності за збут притягнуто 159 осіб. Всього ж за незаконні операції з наркотиками —1159 осіб.

По закінчених кримінальних справах накладено арешт на майно причетних до незаконних операцій з наркотиками осіб на суму 1 млн. 657 тис. гривень. За утримання помешкання для виготовлення та вживання наркозасобів порушено 34 кримінальні справ. У поточному році порушено 15 кримінальних справ за схиляння до вживання наркотиків. З незаконного обігу вилучено 356 кг наркотичних засобів, що за цінами «чорного ринку» коштує близько 9 млн. гривень.

Перекрито 5 міжнародних каналів постачання наркотиків: 2 — через українсько-білоруський кордон, 3 — через українсько-російський кордон.

Дільничні підуть до людей

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко дав доручення налагодити більш тісний зв'язок між місцевими громадами і «шерифами». Така співпраця є запорукою своєчасної профілактики правопорушень та оперативного розкриття вже скоєних злочинів. Аби якнайширше поінформувати громадськість про графік роботи та місця прийому громадян дільничними інспекторами міліції, вони вручатимуть громадянам візитні картки. В них будуть зазначені години прийому, адреса приміщення, де дільничний інспектор прийматиме громадян, а також його телефон. Ця ж інформація буде розміщена у громадських місцях.




Теги:міліція, Олександр Михайлик, мвс, злочинність, УМВС в Чернігівській області


Читайте також



Коментарі (2)
avatar