реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Сіверські музичні вечори - ХVIII міжнародний фестиваль

Міжнародний фестиваль класичної музики «Сіверські музичні вечори» відбувається у Чернігові вже вісімнадцятий рік поспіль. Цього разу не обійшлося без форс-мажорних обставин – довелося переносити його проведення на пізніший термін. Оскільки організатори та головні дійові особи фестивалю – академічний симфонічний оркестр «Філармонія» на чолі із заслуженим діячем мистецтв України Миколою Сукачем у березні відбули на гастролі до Європи. Проте це тільки додало позитиву мистецькій події: фестиваль став ще більш бажаним та очікуваним для глядачів, а музиканти повернулися у піднесеному настрої після успішного гастрольного туру. І замість березня заповнили прекрасною музикою травень, ніби в унісон з розквітаючою природою. З 11 по 31 травня 2018 року у Чернігові відбулося сім надзвичайно прекрасних концертів за участю світових зірок. А 2 червня 2018 року заключний концерт і закриття фестивалю музиканти повторили у Національній філармонії України у Києві, у Колонному залі імені М. Лисенка.

Серед родзинок цьогорічних Сіверських музичних вечорів – південнокорейський піаніст Хьок Лі, якого Микола Сукач представив вже як нову зірку на небосхилі майстрів музично-виконавського мистецтва. Йому лише 18, але він є лауреатом і переможцем безлічі престижних міжнародних конкурсів. А у Чернігові Хьок Лі почав концертувати з 15 років, і його професійне і творче зростання відбувалося фактично на очах чернігівських шанувальників музики. Він взяв участь у двох концертах фестивалю, зігравши надзвичайно складну програму з творів Й. Гайдна, П. Чайковського, М. Равеля, Ф. Шопена, С. Прокоф’єва. І нарешті концерт С. Рахманінова разом із симфонічним оркестром «Філармонія», виконанням якого мабуть був би задоволений сам композитор. І одразу з Чернігівського фестивалю музикант відбув на міжнародний конкурс піаністів до столиці Ірландії Дубліна.

На цьому сюрпризи фестивалю не завершилися. Відгукнувся на запрошення і взяв участь у концерті також улюбленець чернігівської публіки, надзвичайно талановитий і артистичний скрипаль Давід Небель зі Швейцарії. Відвідувачам філармонійного центру пощастило почути, як у руках цього молодого музиканта-віртуоза звучить унікальна скрипка Гварнері! Більше того, почути дуже своєрідну музику – концерт Філіппа Гласса, який невдовзі Давід Небель виконуватиме разом із Лондонським симфонічним оркестром для запису на диск на замовлення фірми Naxos.

Галерею молодих музикантів, учасників фестивалю, продовжив чернігівський кларнетист, вихованець симфонічного оркестру «Філармонія» Антон Шадрін. Він з 14-ти років грає в оркестрі, починав як литаврист. Нині йому було довірено виступати на обох заключних концертах фестивалю, у Чернігові та Києві, виконуючи соло у концерті для кларнета з оркестром В. Моцарта.

Надзвичайні піаністи, лауреати престижних міжнародних конкурсів, прикрасили цього року Сіверські музичні вечори. Незрівнянний Вадим Руденко, давній друг нашого музичного міста. Разом з колегою, також відомим музикантом з Німеччини Олегом Полянським, вони подарували публіці цілий вечір вишуканої і прекрасної фортепіанної музики разом із симфонічним оркестром «Філармонія».

Піаністка Марія Віхляєва у дуеті із баяністом В’ячеславом Самофаловим, заслуженим артистом України, присвятили цілу програму світовим шедеврам у стилі танго. Тематичний вечір «П’яццолла і танго» був не тільки чудовим завдяки гарній музиці. Він був також надзвичайно змістовним – багато улюблених композицій було зібрано в одному концерті, що супроводжувався інформаційними довідками ведучого.

У фестивалі також взяв участь чудовий піаніст з Одеси Єгор Єгоров, який також відомий чернігівцям. Він грає з оркестром «Філармонія» вже дев’ятий рік, і на цьогорічному фестивалі виступив у двох завершальних концертах.
Особливою подією XVIII Міжнародного фестивалю класичної музики «Сіверські музичні вечори» його художній керівник Микола Сукач вважає виконання «Реквієму» В. Моцарта за участі Національної заслуженої академічної капели України «Думка». Справді надзвичайно потужно і вражаюче звучав знаменитий «Реквієм» у виконанні майже 60 високопрофесійних вокалістів та Чернігівського симфонічного оркестру «Філармонія». Сольні вокальні партії виконували: заслужена артистка України Олена Нагорна, сопрано; Оксана Лобойко, меццо-сопрано; Анатолій Погрібний, тенор; заслужений артист України Ігор Воронка, бас. Ця подія відбулася у день відкриття фестивалю 11 травня 2018 року. На концерт прибув і керівник капели «Думка» Євген Савчук, Герой України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний артист України, професор. Микола Сукач вже має наміри щодо організації наступного концерту солістів капели «Думка» у супроводі симфонічного оркестру «Філармонія» за участі диригента капели, заслуженого діяча мистецтв України Андрія Савчука.

На заключному концерті Микола Сукач висловив велику подяку музикантам очолюваного ним оркестру «Філармонія», які у стислі терміни підготували такий чудовий фестиваль і провели його на високому професійному рівні.

Нинішній концертний сезон добігає кінця. Академічний симфонічний оркестр «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм ще порадує чернігівців та гостей міста завершальним концертом 19 червня 2018 року. У концерті також візьмуть участь заслужений артист України Миколи Сук (фортепіано, США), Ольга Шадріна (фортепіано, м. Чернігів), Кирило Бондар (скрипка, м. Київ), Валентина Буграк (альт, м. Київ). У програмі – твори великого Моцарта.

Віра ЛОБАНОВСЬКА



Теги:Сіверські музичні вечори, фестивалі, Чернігівська філармонія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar