реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Сімейні історії в Чернігівському драмтеатрі

Коли на театральній сцені представляють картини сімейного життя, це вже не просто мистецька подія, це – соціальне явище. Як у краплині води міститься інформація про ціле водоймище, так і в родині відображаються моральні засади і суспільні взаємостосунки, притаманні соціуму, до якого ця родина належить. Яскравим наочним прикладом такої взаємозалежності може бути показана на чернігівській сцені 26 січні цього року класична українська вистава «Кайдашева сім’я» за твором Івана Нечуй-Левицького, в якій відображені характерні риси особистісних і суспільних відносин тогочасного українства. Допоки в родині і в цілій громаді панують лад, повага і турбота про рідних, вона міцніє, процвітає і приваблює своєю життєрадісністю, добробутом, щирим гумором. Та тільки но з’являються ознаки неповаги і приниження іншої людини, спроби управляти чиїмось життям за правом власності, неодмінно дрібні побутові суперечки переростають у безглузду війну між рідними людьми. У цій виставі, насиченій колоритними народними характерами, яскравими діалогами, народними звичаями і обрядами, поряд зі сміхом виразно звучать і трагічні акценти, коли сміх лунає крізь сльози і навпаки.

Інші сімейні історії нашого сьогодення розповідає глядачам, які прийшли до театру п’ятничного вечора, вистава «ВПО» за п’єсою молодої української письменниці Ірини Феофанової. Різні за складом, рівнем достатку, домашніми звичками сім’ї, змушені терміново евакуюватися через російських загарбників з Ізюму, Ірпеня, Херсону, опинившись на комунальній кухні, не втрачають ознак людяності й турботи про тих, хто поряд, спільно долають складності «совмєстного проживанія» та породжують упевненість, що й усе українське суспільство завдяки єдності і згуртованості мужньо протистоятиме жорстокому ворогові й неодмінно здобуде перемогу над ним. Після вистави схвильовані глядачі, стоячи, аплодували акторам за натхненну гру, правдиве відтворення різнохарактерних образів українців і подій воєнного сьогодення.

Важливо зазначити, що перед початком вистави «ВПО» прозвучало звернення до глядачів щодо відзначення 27 січня Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, адже за роки Другої світової війни під час Голокосту загинуло близько 6 мільйонів євреїв. У Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту ми вшановуємо пам’ять про всіх невинно вбитих нацистами людей під час геноциду Нехай наша пам’ять про воєнні злочини проти людяності слугуватиме всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм, нацистська ідеологія.

Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру
Фото з вистави “ВПО”




Теги:Бакіров, драмтеатр, театр, ChernihivTheatre, вистава, Чернігів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar