реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Шкода і користь електронних сигарет: що насправді говорять вчені

Останнім часом багато світових ЗМІ, явно не без допомоги тютюнового лобі, активно зайнялися «демонізацією» електронних сигарет та вейпінгу, намагаючись перетворити цю альтернативу тютюнопаління в очах пересічного споживача чи не в найстрашніше явище на планеті. Які тільки міфи не народилися на тлі масштабної кампанії по дискредитації систем доставки нікотину, багато яких навіть змусили громадськість забути про те, що до цих пір не існує жодного науково доведеного факту шкоди подібних пристроїв. Більш того, існує ряд висловлювань авторитетних вчених і цілих наукових структур, які спростовують багато з негативних відгуків про електронні сигарети.

До речі, зрозуміти, наскільки необгрунтованою є розгорнута в багатьох країнах антивейпінгова пропаганда, можна зайшовши в будь-який вейп магазин. Як правило, це акуратні, доглянуті приміщення з усміхненими людьми, приємним запахом та чудовою атмосферою навколо. При цьому, жоден вейп-шоп НЕ буде переконувати покупця в абсолютній нешкідливості електронної сигарети, відзначаючи лише те, що це краща альтернатива класичного паління з помітно меншим набором негативних ефектів для організму. У той же час більшість тютюнових крамниць виглядають конвеєрами по швидкому продажу дійсно смертельних виробів, що містять в собі чи не всю таблицю Менделєєва та масу смол з канцерогенними включеннями, які швидко приводять до розвитку цілого комплексу небезпечних захворювань.

Вчені про електронні сигарети та вейпінг
Що ж стосується міфів та фейкових повідомлень ЗМІ про «шкідливість» електронних сигарет, то їх останнім часом з'явилося чимало. Наприклад, раніше звучали навіть заяви про шкоду самої пари, яка нібито містить в собі масу шкідливих речовин, що перетворюють таке сусідство в свого роду аналог пасивного куріння, яке, як відомо, шкідливіше, ніж звичайне. Ось тільки автори таких заяв весь час забувають згадати, що наукового підтвердження «факту» у них просто немає. Зате вчені на цю тему вже висловлювалися. Наприклад, одна з публікацій Оксфордського Журналу за грудень 2013 року говорить про те, що у видихуваному парі міститься нікотин, проте його концентрація настільки мала, що він просто не здатний завдати шкоди при пасивному його вдиханні.

Є й ряд інших висловлювань вчених і фахівців в різних областях, безсумнівно свідчать на користь електронного пару. Наприклад, фахівці великого кардіохірургічного центру Онассіс раніше заявили, що за підсумками проведених ними спостережень було встановлено: пар від електронних сигарет, в порівнянні з тютюновими виробами, не провокує закупорку артерій, а тому не може вважатися небезпечним для аорти або серця.

А всесвітньо відомий кардіолог Костянтино Форсалінос, який вже давно спеціалізується на вивченні впливу вейпінгу на стан серцево-судинної системи людини, раніше заявляв, що використання електронної сигарети не загрожує серцевій оксигенерації. Вченому вдалося довести, що вейпінг ніяк не відбивається на коронарній циркуляції та виробленню кисню.

А ось висловлювання виконавчого директора Ради з питань науки і охорони здоров'я США доктора Гілберта Росса, яке звучить більш ніж красномовно. «Куріння вбиває, так само як і спроби регулювати ринок електронних сигарет», - відзначав свого часу фахівець. Підтримують його позицію і вчені з Бостонського Університету Громадської Охорони здоров'я, за словами яких, електронні сигарети знижують ризик смертності, викликаної залежністю від тютюну.



Теги:споживач, тютюн, вейп


Читайте також



Коментарі (0)
avatar