реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

Щоб реклама стала окрасою

Відбулося чергове засідання виконавчого комітету Ніжинської міської ради, на яке окремо було запрошено директора Благодійного фонду "Ніжен" Шкурка М.П.

Причиною цього стало нещодавнє звернення фонду (лист за № 012-015 від 07.11.2012 р.) у справі дотримання мовного законодавства у місті. Нагадаємо, що напередодні ми повідомляли про суть цього звернення на сайті.
До речі, питання функціонування української мови у місті Ніжині так і не було розглянуто на запланованій 9 листопада сесії Ніжинської міської ради.

Отже, Микола Пантелійович у своєму повідомленні наголосив, що питання застосування державної мови є вкрай важливим з огляду на те, що Ніжин є історично освітнім і культурним центром держави та має отримати невдовзі статус історико-культурного заповідника. Оті всі вивіски, оголошення, зовнішня реклама мають складати обличчя міста, яке має наразі такий собі "перекошений" вигляд.

Ще 7 липня 2010 р. на виконання звернення галузевої ради підприємців міськвиконком провів нараду щодо дотримання мовного законодавства. Згідно з рішенням цієї наради було постановлено:
- головному архітектору міста підготувати проект положення про порядок розміщення вивісок та розпорядження про його затвердження, враховуючи досвід м. Черкаси;
- Державному адміністратору підготувати листи всім підприємцям, які перелічені в акті обстеження, та попередити їх про усунення порушень мовного законодавства.

З ініціативи фонду 12 квітня 2012 року у нову редакцію Положення про управління культури і туризму Ніжинської міської ради Чернігівської області було внесено два пункти щодо реалізації державної мовної політики (пп.1 п.2 розділу 1) та забезпечення належного функціонування української мови (пп.8 п.3 розділу 1).

Так само з ініціативи фонду 17 серпня 2012 року рішенням Ніжинської міської ради було прийнято Порядок розміщення зовнішньої реклами на території міста Ніжина.

Не дивлячись на пророблену роботу, ситуація у Ніжині у мовному питанні не змінилася, зазначені вище нормативні документи не виконуються. Адже, тексти зовнішньої реклами, вивісок, повідомлень, оголошень, у т.ч. у друкованих ЗМІ, і надалі подаються з грубим порушенням пункту 1.8. зазначеного вище Порядку.

Розповсюджувачі зовнішньої реклами протягом двох місяців з дня набуття чинності рішенням (тобто не пізніше 17.08.2012 р.) так і не привели дозвільні документи та рекламні засоби у відповідність до вимог Порядку, що вимагалося пунктом 4 зазначеного вище рішення Ніжинської міської ради.

У зв’язку з цим необхідно вжити заходів, що передбачені розділом 10 Порядку розміщення зовнішньої реклами на території міста Ніжина. А саме, керівник робочого органу або уповноважені ним посадові особи повинні звернутися до розповсюджувача зовнішньої реклами з вимогою про усунення порушень у визначений термін. У разі невиконання цієї вимоги орган, який здійснює контроль, повинен подати інформацію спеціально уповноваженому органу виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Крім цього, Благодійний фонд «Ніжен», вивчивши досвід функціонування української мови у рекламі деяких міст, пропонує такий механізм:
- міська рада приймає нормативні документи щодо мови вивісок і зовнішньої реклами;
- на заступника міського голови покладається контроль за виконанням нормативів;
- на керівника відповідного комунального підприємства покладається відповідальність за дотримання мовних нормативів;
- комунальне підприємство здійснює моніторинг, складає акти, робить попередження, передає матеріали на порушників до інспекції з питань захисту прав споживачів;
- інспекція з питань захисту прав споживачів притягує порушників до відповідальності (фінансові стягнення).

"Подібної схеми роботи можна дотримуватися і в інших сферах застосування державної української мови", – підсумував Микола Пантелійович.

За результатами розгляду цього звернення виконавчий комітет Ніжинської міської ради вирішив:
1.Направити відповідній депутатській комісії проект рішення "Про функціонування української мови", до якого фонд вніс доповнення та уточнення, з метою вирішення питання прийняття його на сесії міської ради;
2.Доручити управлінню культури і туризму Ніжинської міської ради провести обстеження стану дотримання мовного законодавства у текстах вивісок, оголошень, зовнішньої реклами тощо;
3.Доручити відділу містобудування та архітектури Ніжинської міської ради із залученням комунальних підприємств підготувати та направити попередження про необхідність усунення виявлених порушень.

Благодійний фонд "Ніжен", як інститут громадянського суспільства, і надалі слідкуватиме за наведенням порядку у цій справі.



Теги:українська мова, Микола Шкурко, Ніжин, БФ Ніжен


Читайте також



Коментарі (0)
avatar