реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Що варто знати про верес?

Верес - один із символів Полісся. Вічнозелений напівкущик із дерев'янистим стеблом. Для свого розміру він довгожитель. Адже може жити до 30-40 років.

Цвітінням вересу завершується літо. На його честь названо ІХ місяць року - у нас, поляків та білорусів.
Верес росте по усій Північній та Центральній Європі. Він мешканець пустищ, соснового рідколісся та мохових сфагнових боліт.Любить верес кислі і легкі грунти - пісок або верховий торф. Адже для розвитку потребує симбіозу із грунтовими грибами, які теж люблять кислоту. На глині, чорноземах, лужних грунтах або вапняку - верес рости не буде.

Найкраще верес почувається там, де на ньому пасуться копитні тварини - домашні або дикі. А ще верес любить помірні пожежі, без яких його зарості старіють і вироджуються.

Верес - добрий медонос. Бджоли збирають із нього темний мед зі специфічним цікавим смаком. На квітах вересу завжди багато рідкісних джмелів та метеликів.Зарості вересу у Європі перебувають під охороною, як рідкісні природні угрупування та місце мешкання рідкісних видів.

Верес використовують у народній медицині, як засіб від застуди. Його можна додавати у чай, але вираженого смаку він не дає. Додають його у деякі сорти елю.

Нині існують декоративні форми вересу, що їх використовують у ландшафтному дизайні. Вони мають колір квітів від майже білих - до темно-червоних. Дикий верес - бузкового кольору.

"Вересові" люльки для паління тютюну роблять не із нашого вересу, а із його далекого родича, що росте у субтропічному кліматі.

Загалом верес має багато родичів по усьому Світу. У Поліссі це - чорниця, брусниця, журавлина, буяхи, андромеда, багно, азалія, садова лохина тощо.

Цвітіння вересу триватиме до початку вересня.Ми, у себе у Природничому центрі "Міжрічинська Пуща" , цієї пори традиційно коригуємо маршрути, щоб побувати на вересовищах.
Отож, якщо ви у Поліссі, поспішайте помилуватися легендарною рослиною!

Андрій САГАЙДАК



Теги:Полісся, Верес, Міжрічинська пуща, Андрій Сагайдак


Читайте також



Коментарі (0)
avatar