реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Шевченки на Шевченка, 9

Такого постійні відвідувачі культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» ще не бачили – 4 відеокамери, цвіт чернігівської журналістики. «Акули пера», громадські діячі, шанувальники фотомистецтва, ветерани національно-визвольних змагань кінця 80-х років зібралися на Шевченка, 9, щоб зустрітися із двома Шевченками – Віталієм та Богданою.
Богдана Шевченко презентувала фотоальбом «Ічнянщина» (з 4-х книг). Водночас Віталій Шевченко представив журналістам свої книги: «Спіраль» (автобіографічна повість) та «До волі!» (фотохроніка про події кінця 80-х років минулого століття і народження Руху).


- Займатися фотографією я розпочала років чотири назад, - розповіла Богдана, про початок свого творчого захоплення, - коли проходив фестиваль історичної рекострукції «Терра Героїка». Я тоді взяла свій маленький фотоапарат, бігала знімала цих лицарів, їхні бойовиська. Через деякий час на день народження батьки подарували мені якісну професійну фотокамеру та видану книга «Подорож на війну», у якій було надруковано понад 100 моїх фотографій. Це була моя найперша книга. Повертаючись до фотоальбому «Ічнянщина», хочу сказати,що ідея його виникнення належить моїй тітці – голові Парафіївської селищної ради Валентині Карпенко, а допомагав її втілити у життя мій тато Віталій. Спочатку ми планували видати одну книгу, але потім, коли ми почали вибирати найкращі фотографії, виявилося, що ми все рівно маємо 1 500 фотографій, і в одну книгу вони просто не влізуть. Тож ми вирішили видати чотири книги. Взагалі ідея виникнення цих фотоальбомів, прийшла до мене через те, що я частенько буваю в Ічні – тут живе моя бабуся.

- У книгах представлена мальовнича природа цього краю, туристичні об’єкти, музейні експозиції та примітні місця, а також вони розповідають про історію Ічнянщини, подають інформацію про відомих земляків, статті та довідки про всі населені пункти району.
Розпочали зйомки ми влітку минулого року, вставали годині о 5-й і виїздили. А потім по приїзду додому годині до третьої ночі підписували ці фотографії, щоб не забутися. У цьому допомагав мені тато, брат, мама адже така робота, погодьтеся, досить важка для 15-літньої дівчинки.

Богдана Шевченко посприяла популяризації Ічнянського краю. Центр громадських ініціатив «Інформаційне суспільство», який опікувався виданням «Ічнянщини» і стипендіатом якого є Богдана Шевченко, безплатно передав це видання про історію, пам’ятки та туристські об’єкти Ічнянщини місцевим радам, бібліотекам, школам району, вчителям і краєзнавцям, а також, з метою пропагування Ічнянщини, – багатьом народним депутатам України, урядовцям, громадським діячам, журналістам з центральних ЗМІ (всього приблизно 300 комплектів на суму понад 35 тис. грн.).

У найближчих планах Богдани Шевченко – підготовка авторської виставки художніх фото «Мальовнича Ічнянщина» з подальшою передачею виставкових робіт районному Будинку культури або районній бібліотеці. Є наміри підготувати також окреме сувенірне видання про Качанівку.

Віталій Шевченко представив унікальний фотоальбом «До волі!» (видавництво «Гнозис», Київ 2009 р.) у жанрі репортажа, де майже похвилинно задокументовані миттєвості з установчого з’їзду Народного Руху України того далекого вже 1989 року. На одній із світлин можна побачити делегатів з Чернігівщини, це Левко Лук’яненко, Валерій Сарана, Олександр Котенко (на жаль, вже покійний), В’ячеслав Логин.
У несподіваній для себе іпостасі постав екс-голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко, як автор химерного за формою твору – повісті «Спіраль» (видавництво «Факт», 2009), де відомі в усьому світі трагічні події обросли несподіваними подробицями, де немає жодного вигаданого прізвища. Люди реальні. Факти – теж почерпнуті з документів, а не вигадані автором. В основу повісті покладено терористичні атаки на вежі-Близнюків у США 11 вересня 2001 року та запуск у жовтні того ж року бойової ракети в пасажирський літак, яким летів автор…

Не обійшлося і без питань з політичним підтекстом, пов’язаних з попередньою професійною діяльністю пана Віталія. Присутніх журналістів цікавило, як він розцінює процес формування нового складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.
На що екс-голова відповів, що персоналій не коментує, а от у який спосіб відбуваються призначення – викликає велике занепокоєння: порушення закону, процедури, положення про Нацраду. Теперішня влада сама створює ситуацію, коли наступна влада матиме всі законні підстави визнати ці рішення нелегітимними.

Пані Оксана, дружина і мама, а також редактор видань Віталія і Богдани, щедро почастувала присутніх соковитими черешнями.
Представлені книги можна придбати у книжковому відділі КМЦ «Інтермеццо».

Олександр ЯСЕНЧУК




Теги:Інтермеццо, Фотоальбом, книги, Ічнянський район, В. Шевченко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar