реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Сергій Биконя: низький рейтинг Чернігівщини — через демографічну ситуацію

На черговому брифінгу, що відбувся в облдержадміністрації, заступник голови облдержадміністрації Сергій Биконя низьке місце Чернігівщини у загальноукраїнському рейтингу пояснив, передовсім, складною демографічною ситуацією. За його словам демографічний спад в області триває щонайменше 20 років. Населення області старішає, високий показник смертності та низький — народжуваності зумовлюють невисокий загальний показник соціально-економічного розвитку.

— Економіка ж області за 11 місяців поточного року виконує поставлені завдання, — запевнив Сергій Биконя. Більш докладно він зупинився на наповненні бюджету. Так, за 11 місяців поточного року до бюджетів усіх рівнів мобілізовано 7,6 мільярда гривень, що на 14,8% більше ніж за відповідний період минулого року. Доходи місцевих бюджетів (без урахування трансфертів) склали 1 мільярд 922,3 мільйона гривень. Понад планові показники одержано 160,6 мільйона гривень. Виконання планових показників не забезпечили лише у Городнянському, Корюківському та Щорському районах.

Значно зросли бюджетні надходження у Козелецькому (на 60,9% або 27,6 млн грн), Ніжинському (на 68% або 13,6 млн грн), Чернігівському(на 41,8% або 21,9 млн грн), Новгород-Сіверському (на 57,6% або 6,6 млн грн), Прилуцькому (на 55,6% або 19,3 млн грн) районах.

Найвагоміший внесок до бюджетного кошика — від податку на доходи фізичних осіб. Його сума перевищила минулорічний відповідник на 25,9 % і склала 1 мільярд 25,8 мільйона гривень. Це третій результат в Україні.

За січень-листопад поточного року планові показники з плати на землю виконано на 112,7%, єдиного податку — на 126,8%, податку на прибуток підприємств — на 138,4%, плати за оренду комунального майна — на 109,9%. Водночас не вдалося виконати бюджетні призначення з екологічного податку — його зібрано 86,3%.

Заступник голови облдержадміністрації поінформував, що і проектом бюджету 2016 року буде передбачено зростання надходжень та збільшення Фонду регіонального розвитку, призначеного для реалізації соціальних програм.

Відповідаючи на запитання журналістів, Сергій Биконя розповів також про заходи, яких вживають в області для зменшення залежності від поставок імпортних енергоносіїв. Серед таких заходів — переведення котелень на альтернативні види палива (у тому числі місцевого — торф, дрова тощо), оптимізація витрат енергоресурсів населенням, впровадження енергоефективних заходів тощо.

— Якщо хочемо реальної енергонезалежності — мусимо відродити торфопереробну галузь. Адже на сьогодні працює лише два з семи торфопереробних підприємств, що діяли в області колись, — переконаний заступник голови облдержадміністрації.

Продовжуючи тему відновлення виробництва на підприємствах області, Сергій Биконя повідомив, що між ОДА та Державним концерном «Укроборонпром» укладено Меморандум про співробітництво з підприємствами області у рамках виконання державного оборонного замовлення, зовнішньоекономічних контрактів та програм соціально-економічного розвитку. Завдяки цьому відновлено роботу ДП «171 Чернігівський ремонтний завод», який після багаторічного простою почав нарешті ремонтувати профільну військову техніку. Оборонні замовлення отримали також ПАТ «ЧеЗаРа», ТОВ «Український кардан», НВО «Група Компаній «МАГР», ТОВ «Техсервіс» та інші. Підприємства легкої промисловості (ТОВ «Сівертекс», ПАТ «Прилуцька швейна фабрика», ТОВ «Формстиль» та інші) отримали замовлення на виготовлення продукції для потреб Збройних сил України.Чернігівська ОДА



Теги:Сергій Биконя, демографія, бюджетні надходження, Чернігіська ОДА, Укроборонпром


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Ця заява -некомпетентність чи замовчування правди.
Область - під боком столиці, туди течуть трудові ресурси.
Також вичерпуються природні ресурси нерезидентами області, якій - дірка від бублика.
Перелік справжніх причин очі коле.
avatar