реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Село Южне треба перейменувати

Мовний омбудсмен запропонував перейменувати деякі міста України. Це рішення прийнято після численних звернень громадян на невідповідність назв низки населених пунктів правилам і нормам українського правопису.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав керівництво місцевого самоврядування перейменувати деякі міста через те, що правопис не відповідає нормам «мовного закону». Про це повідомляє Офіс мовного омбудсмена.

«Сьогодні підписав кілька десятків звернень до керівників місцевого самоврядування про приведення у відповідність з правописом, нормами державної мови та вимогами статті 41 закону про найменування населених пунктів», - сказав Кремінь.

Уповноважений додав, що це рішення прийнято після численних звернень громадян на невідповідність назв низки населених пунктів правилам і нормам українського правопису.

Кремінь нагадав, що відповідно до ч. 1 ст. 41 закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» географічні назви, а також назви скверів, бульварів, вулиць, провулків, спусків, проїздів, проспектів, площ, набережних, мостів та інших об'єктів топоніміки населених пунктів виконуються державною мовою.

Водночас, мовний омбудсмен навів кілька прикладів назв міст, які необхідно перейменувати:

Арбузинка (Миколаївська область);
Сєвєродонецьк (Луганська область);
Южноукраїнськ (Миколаївська область);
Южне (Одеська область);
Спокій (Дніпропетровська область);
Первомайське (Миколаївська область);
Первомайськ (Миколаївська область).

У тому списку має бути і село Южне колишнього Ічнянського району - його історична назва Туркенівка. Так воно звалося з середини 16 століття до 1945 року, коли комуністи обізвали його неоковирним Южним.

Василь АВДІЙ



Теги:державна мова, Парафіївська громада, Тарас Кремінь, село Южне, перейменування сіл


Читайте також



Коментарі (0)
avatar