реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Сексот КГБ Алєксандр Солженіцин

Яскравим прикладом російськості - і більш крученим, настільки маскованим, що багато українців й досі мають пієтет перед ним, - є Алєксандр Солженіцин. В «Газеті по- українськи» 2008 року Левко Лук’яненко назвав його сексотом, який доносив КГБ на українців: «Коли Солженіцин потрапив у табір, там половина в'язнів були борці за волю України — вояки ОУН і УПА. Він став агентом КГБ, втесався в довіру українців, які готували повстання. Потім доніс. Їх усіх розстріляли».

Таку лінію Левко Лук’яненко вважає взагалі характерною особливістю російської інтелігенції, серед якої ще від Івана Грозного була прозахідна течія, але яка ніколи не хотіла розвалу імперії. Солженіцин був невдоволений комуністичною диктатурою, хотів християнської Росії, але, як і всі його російські колеги по перу, хотів, щоб Росія все ж лишалася імперією. Що, власне, яскраво продемонстрував своєю нашумілою статтею «Как нам обустроить Россию?». Там Казахстан – «подбрюшье России», а Союз треба зберегти у складі Росії, України, Білорусі і …Казахстану. «Нема в Росії сили на околиці» - писав він, відтак захищаючи імперію у складі 4-х республік з 15-и.

Згодом Левко Лук’яненко конкретизував своє звинувачення Солженіцину: «Цікаво, чи Шведська академія присудила б Нобелівську премію О. Солженіцину, якби вона знала, що знаменитий письменник Солженіцин був таємним агентом із псевдо Вєтров, і що він, будучи політв’язнем, ввійшов у довіру до українців Мегеля, Малкуша, Кравченка, які керували підготовкою політв’язнів до повстання, доніс владі і всіх людей групи, про яких Солженіцин написав у доносі, 22 січня 1952 року розстріляли?».

Яким же бачив видатний дисидент Левко Лук'яненко, що більшість життя провів на російській території, подальшу долю Росії? Він пам’ятав слова свого дядька і згадував мені їх – про розпад Росії, коли я опублікував у журналі «Київ» статтю про сепаратистські настрої у Російській Федерації. Дядько був переконаний, що Росія розпадеться. І це він говорив задовго ще до розпаду Радянського Союзу.
Уривок з моєї майбутньої книги "Левко Лук'яненко. Політична біографія".

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:російська література, Солженіцин, гулаг, КГБ, Левко Лук'яненко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar