реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Секрети вдалої розсади від Горогоцьких

Ми звикли довіряти книгам. Адже автори, як правило, люди досвічені, як правило, вчені – хіба стане хто видавати книгу «будь-кого»? І як шкода, коли поради, узяті з книги, себе не виправдовують. Ну хто знав, що автор мешкає в Краснодарі чи Петербурзі – тобто, зовсім в інших, наприклад, кліматичних умовах?

На щастя, досвідчені люди, порадам яких ми можемо цілком довіряти, мешкають буквально поряд із нами. Наталія Юхимівна та Олексій Олександрович Горогоцькі широко відомі не лише в Чернігові, але для нас цінність їх досвіду саме у тому, що працюють вони на тій самій землі, що і ми і весни чекають разом із нами.

Зима в розпалі, але городники вже впритул зайняті підготовкою до весни: студіюють газети і журнали, вишукують все нові і нові сорти, щоб, не дай Боже, не спізнитися, встигнути висіяти вчасно. Ось тут і треба вирішити - коли ж він настане, цей довгоочікуваний час.

Багато хто вважає, що вчасно - це якомога раніше. Інші вибирають час по посівних календарях, треті очікують певної дати. Ми теж не виняток із загального правила і теж кожен рік метушились, перш ніж посіяти.

Бажання отримати ранній врожай змушувало нас кожен рік рано висівати насіння для отримання розсади, мучитися з нею, а дуже раннього врожаю все одно не виходило. Захотілося з'ясувати, як впливає термін посіву на термін дозрівання врожаю. Тому в 2000 році ряд сортів томатів ми висіяли в 2 терміни - 9 березня та 3 квітня, а потім висаджували в грунт в один день, але на різні грядки. З надранніх для експерименту взяли Ефемер - найбільш ранній сорт. З інших термінів дозрівання брали по 1 - 2 сорту. Картина вийшла така - при різниці в терміні посіву майже місяць, різниця в терміні дозрівання не перевищувала тижня (від 3 до 5 днів). Воно й зрозуміло - рослина в ящику, що звір у клітці: не вмирає, але і не живе повноцінним життям. Знову ж таки, якщо ви посієте насіння в грудні, це зовсім не означає, що врожай отримаєте до 8 Березня.

Тому дуже ранній посів розсади вважаємо невиправданим. Спочатку через холод в квартирах насіння погано сходить, потім сходи ніяк не хочуть рости, часто розсада хворіє. Коли теплішає, те, що залишилося, інтенсивно йде в ріст і незабаром переростає, що під час висадки в грунт створює додаткові труднощі. Для нашого регіону оптимальним вважаємо термін посіву, починаючи з середини березня до 10 квітня. Розсада нормально росте і розвивається і, якщо дозволяє погода, її можна висаджувати вже з середини травня.

А для отримання раннього врожаю, доцільно буде висадити при першій можливості невелику кількість кущів в маленьку теплицю або відкритий грунт і вкрити спанбондом або поліетиленовою плівкою до закінчення періоду весняних заморозків. Якщо ж покриття залишити і далі, то за рахунок більш високої температури під ним рослини швидше набирають суму ефективних температур і плоди дозрівають ще раніше. Це не тільки компенсує тиждень запізнення за рахунок терміну посіву, але і дозволить мати перший зрілі помідори на тиждень раніше.

Єдина умова - висаджувати треба в добре прогрітий грунт. Для цього плівкою вкрити ділянку для посадки заздалегідь, хоча б днів за три, краще за тиждень до посадки. Якщо цим правилом знехтувати, рослини томатів та перцю начебто«дерев'яніють» і припиняють ріст. Навіть з настанням теплої погоди вони довго відходять, перш ніж почнуть рости.

Однак ми знаємо багатьох, чиї городи мають південний схил. Це величезна перевага. Грунт на таких городах навесні прогрівається набагато раніше, на них практично ніколи не буває заморозків. Це дозволяє висаджувати всі культури набагато раніше і одержувати готову продукцію дуже рано. У такому випадку і висівати потрібно раніше.

Тому, щоб визначити термін посіву в кожному конкретному випадку треба орієнтуватися на строк висадки розсади в грунт. В нашій місцевості цей строк приблизно кінець травня. Найкращий вік розсади 40-50 днів. З того часу ми перестали поспішати з посівом помідорів і висіваємо тепер не раніше середини березня. Поки розсада сходить, наступає весняне рівнодення - 21 березня. З цього часу день стає довше ночі, збільшується кількість сонячних днів. Розсада менше витягується і менше хворіє, прекрасно росте без підсвічування.

Не переросла розсада швидше і краще приймається. Висаджувати в грунт таку розсаду набагато простіше і швидше.

ВИСНОВКИ.

1. Не слід занадто поспішати з посівом розсади. Це дозволить уникнути зайвих клопотів і отримати здорову розсаду. Не мучте себе тіснотою і нескінченної метушнею з ящиками. Для нашого регіону термін посіву починається після 20 березня. Для отримання раннього врожаю краще рання висадка розсади в теплицю або у відкритий грунт з подальшим укриттям до закінчення періоду весняних заморозків нетканим покриттями (лутрасіл, спандбонд та ін)

2. Вважаємо, що помідори, особливо високорослі, слід висаджувати по можливості не густо, щоб забезпечити вільну циркуляцію повітря. Ряди краще розміщувати з півночі на південь, якщо є така можливість або уздовж пануючого напрямку вітру. Це полегшить боротьбу з фітофторою.

3. Краще висаджувати меншу кількість кущів, не пасинковати їх, пасинки розвести в сторони або на шпалеру. Це дозволить зменшити витрати часу і забезпечити кращий догляд за рослинами, а тим, хто купує розсаду, заощадити гроші при збереженні тієї ж або навіть більшій врожайності з одиниці площі. Проте ряд городників вважають, що вирощувати томати в одине стебло дещо простіше і, якщо не дуже хвилює віддача, то, як вчинити в цьому випадку кожен для себе вирішує сам. Тим більше, що деякі сорти спокійно це переносять (Аргентинське диво, Диво землі).

4. Під час висадки перерослої розсади, частину стебла можна неглибоко прикопувати, але не більше ніж до 5 листочка. Це не вплине на врожайність, але може трохи сповільнити дозрівання плодів.

Олексій і Наталія ГОРОГОЦЬКІ




Теги:помідори, урожай, органічне землеробство, городники, розсада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar