реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Секрети фермерші Ганни

Найперший — коли починається сезон, жінка о третій ранку вже на ногах

Ганна Бутенко маловідома за межами свого села Дягова, що в Менському районі Чернігівщини. В Україні та області більше знають її чоловіка Олексія Бутенка — фермера, депутата обласної ради. Та от парадокс: чи склалася б у чоловіка так доля, якби в його село Усівку на Київщині влітку 1977-го не приїхала випускниця Бобровицького радгоспу-технікуму?

Дівчина стала в 20 років завідувачкою ферми, на якій саме підробляв високий і кремезний школяр Олексій. Коли роззнайомилися, зрозуміли, що в обох є спільне захоплення: коні. Уночі «начальниця» і її підлеглий допізна каталися на них...
— Ми рік так зустрічалися, — розповідає Ганна Андріївна. — А після одруження, уже в 1979 році, в нас з’явився перший синок Рома.

Коли чоловік відслужив два роки армії, молода родина вирішила почати сімейне життя без батьків, самостійно. Кума з Менщини порадила їхати в Дягову, де якраз не було зоотехніка. Так і зробили.

Молодій родині дали колгоспне помешкання. Та за кілька років натужилися, напозичалися і побудували свій дім — такий, який хотіли. У Дягові народилися ще два сини — Микола та Іван.

Двадцять років тому Бутенки ризикнули зайнятися фермерством. Без трактора. Без допомоги родичів. Хоча основний тягар розбудови фермерського господарства лежав на чоловічих плечах, дружина не була стороннім спостерігачем.

— Завели 25 корів тоді, я ж їх доїла... — розповідає жінка, член фермерського господарства «Бутенко». — Потім їх продали, бо потрібні були гроші. А згодом порала поросят. До 2000 року куховарила, щодень готувала їжу на всіх, хто нам допомагав.

Нині у господині «легша» робота: вона завідує унікальними електронними вагами, на які приїжджають важитися фури чи не з усього району. Бо в інших господарствах таких потужних і точних нема! Ганна Андріївна веде облік, скільки чого вирощено, завезено на склад, хто працював на фермерському господарському дворі, де розміщені картоплесховища, зернонавіси. Водночас дружина фермера через монітор наглядає і за виробничими ділянками —там встановлені відеокамери. У фермерському господарстві, яке стало основним роботодавцем у селі, нині працює понад 40 осіб.

Поряд з основною роботою жінка кілька місяців «ставила на ноги» завезених із-за кордону свиней м’ясної породи мангалиця (на знімку). Вони кучеряві, мов овечки. Уже прижилися і незабаром дадуть «дягівський» приплід.

У березні почалися для неї роботи у теплиці, де ростуть полуниці. Все тут доглянуто її руками! Перший урожай ягід торік достиг на травневі свята. А загалом у теплиці та на відкритій плантації вдалося минулого літа зібрати 8 тонн полуниць.

Сергій ПАВЛЕНКО, власкор "Голосу України"




Теги:Менський район, Сергій Павленко, Дягова, фермерство, відродження села


Читайте також



Коментарі (0)
avatar