реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Брати Павленки чекають відгуків на свою нову книгу

«Дягова: від минулого до сьогодення» — в історичних нарисах, об’єднаних у книгу під такою назвою, на основі архівних документів, газетних джерел та спогадів відтворено багате історичне минуле і сьогодення Дягови. Автори видання – брати Олег та Сергій Павленки. Книгу вони присвятили пам’яті своїх батьків Галини Степанівни та Олега Васильовича. Науково-популярне видання побачило світ за фінансового сприяння керівника фермерського господарства Олексія Бутенка.

Книга вміщає документи сивої давнини про поліське село, його жителів, також багату добірку матеріалів періодичних видань, спогади дягівчан.

Ідея написання книги виникла ще в 60-х роках минулого століття, під час підготовки багатотомної «Історії міст і сіл УРСР». У Дягову було надіслано перелік запитань, на які треба було дати відповіді. Їх підготували тодішній голова сільської ради Петро Перехожинський, бібліотекар Ольга Петренко, вчителька Анастасія Дубівська та ін.

А коли в Дягові було відкрито краєзнавчий музей, велику дослідницьку роботу у пошуку місцевих матеріалів про минуле дягівчан провела вчителька Галина Павленко – мати авторів книги «Дягова: від минулого до сьогодення». Вона, як перший директор музейного закладу, зібрала велику колекцію старовини. Вихідець із Дягови Микола Хижняк, який тривалий час очолював відділ культури району, протягом свого життя шукав історичні відомості про село, які потім узагальнив.

Усе це разом дало можливість поглибити історію дягівського краю, яка є цінною для краєзнавців, школярів та усіх небайдужих до священної минувшини.

Книга гарно ілюстрована. А ще в ній видрукувані пісні дягівських дівчат першої половини ХХ століття. Їх наспівала авторам видання Тетяна Полова, якої, на жаль, уже нема серед нас. Тексти пісень подані в книзі місцевим діалектом.

Автори книги – люди відомі не лише на Чернігівщині. Сергій Павленко свого часу очолював обласну газету «Комсомольський гарт», а нині він працює власкором у «Голосі України» і одночасно очолює редакцію журналу «Сіверянський літопис». Заслужений журналіст України відомий глибоким дослідженням доби гетьмана Івана Мазепи.

Олег Павленко – учитель історії Дягівської школи, є автором численних поетичних збірок для малечі і дорослих. За добірку віршів «Доля в погонах» нагороджений грамотою Міністерства внутрішніх справ України. Олег – учасник бойових дій в Афганістані.

Автори книги та спонсор її видання Олексій Бутенко просять читачів зробити доповнення, уточнення, зауваження і надіслати їх за адресою: Сергію Павленку, вул. Доценка, 26-а, кв. 12, м. Чернігів. Вони будуть ураховані при підготовці другого, доповненого видання.

Додамо, що нинішня книга видана накладом у 500 примірників у комунальному підприємстві «Видавництво «Чернігівські обереги».

Раїса Михайленко, "Наше слово"




Теги:Олег Павленко, Менський район, Сергій Павленко, Дягова, Голос України


Читайте також



Коментарі (0)
avatar