реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Самооподаткування

У податковій інспекції м. Чернігова відбувся черговий безкоштовний семінар для платників податків з актуальних питань оподаткування.
Метою проведення таких семінарів є налагодження партнерських відносин з ними. Податківці допомагають у вирішенні проблемних ситуацій задля орієнтування платників податків у законодавчому полі, підвищують рівень їх податкової культури та налаштовують на добровільну сплату податків.
На початку семінару податківці поінформували присутніх про свою роботу з наповнення бюджету. Також у черговий раз нагадали про переваги подання податкової звітності в електронному вигляді, тому що широке впровадження електронної системи звітності є необхідністю у першу чергу для встановлення контролю за обігом податку на додану вартість. Розповіли про порядок погашення облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум ПДВ тощо.
Більш гострим було обговорення проекту Податкового кодексу України – єдиного кодифікованого закону з питань оподаткування.
Свої пропозиції вносили і присутні. Зокрема, ФОП Біленький Л.Д. висловився щодо розділу XIV „Спеціальні податкові режими”, а саме: рішення про перехід до сплати податків за спрощеною системою оподаткування може бути прийняте суб’єктом господарювання один раз протягом календарного року шляхом подання відповідної письмової заяви до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації суб’єкта господарювання не пізніше ніж за 15 рабочих днів до початку наступного податкового (звітного) періоду (у проекті 10). Також у кодексі не зазначено ставку єдиного податку за найманих працівників.
ФОП Кононенко В.І. запропонував зміни до розділу V „Податок на додану вартість”, зокрема, ст.19 доповнити п. 15 та викласти у такій редакції: „звільняються від оподаткування операції з переміщенням та постачанням обладнання та послуг для цілей впровадження у життя всіх видів винаходів і наукових відкриттів”.
Директор ТОВ „Отто” Тетяна Петрова зауважила, що зміни щодо податку на прибуток мають стосуватися: розширення переліку витрат (транспортні, передплата періодичних видань), які можна відносити на зменшення доходу, що підлягає оподаткуванню; спрощення обліку витрат, у тому числі шляхом надання можливості застосовувати спрощену систему віднесення витрат на відрядження фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку; сприяння доброчинності й збільшення обсягу та розширення у зв’язку з цим переліку випадків, коли платник податків може віднести на витрати добровільні пожертвування, у тому числі на користь резидентів для цільового використання у дитячих та молодіжних закладах спорту, розвитку творчості дітей та юнацтва, у шкільних, дошкільних, технічних та вищих навчальних закладах, для будівництва спортивних, дитячих майданчиків, розташованих біля багатоквартирних будинків та навчальних закладів.
Голова правління ЗАТ «Ринковий комплекс «Нива» Олег Мороз вніс свої пропозиції до розділу ХІІI „Плата за землю” п.20.7 у разі надання в оренду земельних ділянок (в межах населених пунктів), окремих будівель (споруд) або їх частин власниками та землекористувачами, у тому числі зазначеними у пунктах 9.1, 9.4 статті 9, податок за площі, що надаються в оренду, обчислюється з дати укладання договору оренди земельної ділянки або з дати укладання договору оренди будівель (їх частин) доповнити податок за площу, що надають в оренду обчислювати з урахуванням застосування відповідного коефіцієнта функціонального використання землі залежно від виду економічної діяльності орендаря.
Проект Податкового кодексу спрямований на вирішення одного з пріоритетних завдань програми Президента України та програми економічних реформ на 2010–2014 роки – зміцнення фінансової самостійності місцевих бюджетів.
Програма економічних реформ дасть можливість зменшити рівень тіньової економіки на 30%. Досягти такого результату дозволять як методи стимулювання до переведення тіньової діяльності у легальний сектор, так і удосконалення адміністративних процедур.
Ухвалення Податкового кодексу дозволить створити в Україні стабільну податкову систему, яка забезпечить наповнення бюджетів усіх рівнів.
Ірина Берегова, ДПІ у м. Черніг
ові



Теги:Податки, Податковий кодекс


Читайте також



Коментарі (0)
avatar