реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Розпад Росії: влада боїться Інгрії

На минулому засіданні Ради з міжнаціональних відносин губернатор Ленобласті Олександр Дрозденко піддав різкій критиці рух "Вільна Інгрія", порівнявши його ідеї з "паростками фашизму на Україні". Інгерманландці в подиві: за їхніми словами, рух давно не займається політикою, а спрямовує зусилля на історію, культуру і мистецтво.

Зокрема, на думку Дрозденко, шовіністичний характер має рух "Вільна Інграм", єдиною метою якої є "підрив інтересів російської держави".

"Інгрія" хоче зародити сумнів з приводу єдності Росії і несе в собі божевільну ідею про створення держави "Інгрія". Ми про це повинні говорити, щоб не повторилася ситуація 2004 року, коли народились паростки фашизму і шовінізму на Україні. Ми ставилися до цього спокійно, вважаючи, що багатонаціональний народ України впорається, що хвороба ця тимчасова і вона буде подолана, і все буде в порядку ", - заявив губернатор.

За словами координатора руху "Вільна Інгрія" Дмитра Витушкина, можна тільки здогадуватися, що рухало губернатором, коли він робив цю заяву: "Можливо, інформація про його швидку дострокову відставку, і він вирішив попіаритися за наш рахунок, створивши образ" страшних сепаратистів ", з якими він бореться. Або його фінансові інтереси в Вістіно, де збираються будувати карбамідний завод, знищивши при цьому залишки іжорського і водського народів - корінних етносів Інгрії. Або рознарядка, спущена з Москви. При всіх цих варіантах глава регіону виглядає досить негарно ".

Як зазначив Дмитро Вітушкін в бесіді з порталом dglo.ru, вважати, що кілька сотень або навіть тисяч активістів "Вільної Ингрії" готують відділення регіону від Росії, - "просто смішно": "У всій російській історії розпад держави відбувався виключно" зверху "- в результаті бездарних і антилюдяних дій влади. І якщо хтось сьогодні боїться розпаду РФ, рекомендую йому придивитися до дій федеральної влади - наскільки вона грамотно діє? "

Що стосується сучасного Інгерманландського руху, то, за словами Витушкина, за останні роки воно мінімізувало свою участь у політиці. "Зараз ми сконцентрувалися на культурі та мистецтві, історії, спортивних акціях. Наші активісти регулярно проводять виставки картин і фотографій, читають лекції з історії рідного краю, організували перший в регіоні Музей Інгрії, грають у футбол і хокей. Крім того, ми активно працюємо над розвитком регіонального бренду, тобто фактично робимо те, що по ідеї повинен робити сам Дрозденко. Але замість подяки чомусь чуємо ось такі закиди і абсолютно беззмістовні звинувачення ", - підкреслив він.

Згоден з тим, що "Вільна Інгрія" є краєзнавчим рухом і не має сепаратистського потенціалу історик Данило Коцюбинський. "Справа в тому, що такий живий елемент "громадянської ідентичності, як" інгерманландці ", на сьогодні, по суті, не існує. Є етнічні інгерманландські фіни, але їх чисельність в Петербурзі і Ленобласті дуже незначна. Крім того, наскільки я знаю, у інгерманландських фінів є свої окремі спільноти, відмінні від краєзнавчого руху "Інгрія", - сказав експерт порталу dglo.ru.

Сьогодні, за словами Данила Коцюбинського, ідеї відділення тих чи інших територій від Росії не надто популярні, і Північно-Захід в цьому відношенні - один з найбільш "сплячих" регіонів. "І хоча в ситуації політичної кризи відцентрові тенденції в РФ виявляться повсюдно, в тому числі і в петербурзькому регіоні, спиратися вони будуть на" уже готову "петербурзьку ідентичність, а не на мало кому зрозумілу екзотичну" інгерманландську ", - переконаний історик. - Так що навіть у цьому випадку активісти "Інгрії" навряд чи виявляться в авангарді сепаратистського процесу ".

Відзначимо, що питання сепаратизму в своєму регіоні глава Ленобласті Олександр Дрозденко обговорював і на кремлівському семінарі для губернаторів, що пройшов 31 січня в Москві. За словами Дрозденка, в Ленобласті з'явилася НГО, яке фінансується естонцями і фінами і "піднімає питання утиску прав малих народів". "Досить агресивно поводиться", - заявив тоді губернатор.

джерело: dglo.ru



Теги:петербург, Сепаратизм, іжорці, Інгрія, розпад РФ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar