реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Розміновано майже 400 квадратних кілометрів

Понад 51 тисячу вибухонебезпечних предметів знешкоджено піротехніками області внаслідок розмінування майже 400 квадратних кілометрів території.

Проте розмінуванню підлягають іще більш як 300 квадратних кілометрів сіверської землі.

«І це, — наголосив перший заступник начальника обласного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій Дмитро Бескостий, — без урахування 20-кілометрової прикордонної зони, де роботи не проводять через постійні російські обстріли».

Найбільшою забрудненою плямою на карті області є село Шестовиця, де окупанти минулої весни намагалися налагодити переправу через Десну, але постійно отримували удари української артилерії. Через це Шестовицю прозвали другою Чорнобаївкою. Тут була забруднена війною територія площею 654 гектари, тож і розмінування заплановано аж до кінця листопада.

Загалом обласне управління нині має 11 піротехнічних розрахунків, чотири з яких за методом ротації працюють у Харківській та Донецькій областях. А на початок широкомасштабного російського вторгнення область послуговувалася лише трьома розрахунками.

Героїчну роботу рятувальників Чернігівщини дуже вдало продемонструвало відео, зняте минулого року в мікрорайоні Масани. Унаслідок збиття російського льотчика краснопєвцева, в літака котрого на підвісці було шість бомб, одна з них потрапила через вікно в хату діда і не розірвалася. Дід просив і молив, аби якось так її знешкодили, щоб не рознесло хату. Адже після вибуху 500-кілограмової бомби мало що залишилося б не тільки від дідової хати, а й від сусідських. Піротехніки зуміли через вікно за допомогою маніпулятора обережно дістати бомбу і зняти з неї підривач.

Рятувальники Чернігівщини дуже вдячні іноземним благодійникам за надану допомогу технікою: так, в області працюють понад 40 іноземних детекторів, але треба ще машини механізованого розмінування, особливо для роботи на сході та півдні України.

На службі в управлінні ДСНС перебувають три собаки, а ось легендарний пес Патрон є власністю начальника одного з розрахунків і службу несе разом із господарем. На час нашої розмови пес Патрон перебував у заслуженій відпустці разом із господарем.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"



Теги:ДСНС в Чернігівській області, розмінування, пес Патрон, широка війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar