реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Розгадана таємниця довголіття

Винахід, описаний у журналі Science, повідомляє BBC Ukrainian, базується на 150 генетичних "позиціях", виявлених у довгожителів.

Бостонські вчені створили математичну модель, за допомогою якої можна вирахувати шанси людини дожити до 100 років. Це наймасштабніше у світі дослідження довгожителів, яким виповнилося 100.

У промислово розвинених країнах лише одна людина із 6000 досягає такого зрілого віку. 90% із доживають без фізичних вад до 93 років. Вчені вважають, що їм вдалося розгадати генетичну таємницю тривалості життя.

Дослідження почалося у 1995 році. "Ми випробували нашу модель на незалежній виборці сторічних людей і досягли точності в 77%. Хоча генетика є визначальною для тривалості життя, не лише вона впливає на те, скільки проживе людина. Можуть бути інші фактори, такі як довкілля або стиль життя, які сприяють довшому і здоровішому життю, -- говорить професор Паола Себастьяні.
Відтоді вчені просканували геноми 1000 сторічних людей.

Вони визначили генетичні маркери, які "найбільше вирізняють з-поміж інших людей" тих, хто дожив до 100 років.

Дослідження очолювала професори біостатистики Паола Себастьяні та Томас Перлз із Бостонського університету.

"Ми випробували нашу модель на незалежній виборці сторічних людей і досягли точності в 77%, - пояснила професор Себастьяні, - зі 100 досліджених ми безпомилково визначили вік 77%".

Професор додала, що похибка в 23% вказує на те, що "хоча генетика є визначальною для тривалості життя, не лише вона впливає на те, скільки проживе людина".

"Можуть бути інші фактори, такі як довкілля або стиль життя, які сприяють довшому і здоровішому життю".

Багате духовне життя
Професор Перлз пояснив, що предметом попереднього дослідження була група людей, що належать до церкви Адвентистів сьомого дня.

"Середня тривалість життя цих людей найвища у США - 88 років", - пояснив пан Перлз.

"Вони доживають до цього віку, тому що їхня релігія радить їм не їсти м'яса, не палити, не вживати алкоголю, знімати стрес через релігію, займатися фізичними вправами і проводити більше часу з родиною".

"А прожити додаткові 10-15 років після 88 допомагає генетика, вона відіграє в цьому випадку вирішальну роль".

Учені пояснюють, що невдовзі виявляти довгожителів можна буде, зробивши дуже простий аналіз.

Однак, потрібно серйозно подумати над тим, як ця інформація може бути використана.

Один із співавторів дослідження вже створює вебсайт, через який люди зможуть скористатися нововиведеною метематичною моделлю.

Уже через тиждень всі, хто знає свій генетичний код, зможуть вирахувати тривалість свого життя.




Теги:довголіття, довгожителі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar