реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Росіяни побачили українське самоврядування

Cемінар «Міжсекторальна співпраця як інструмент розвитку територіальних громад прикордонних районів Брянської області Російської федерації та Чернігівської області України» пройшов 11 – 12 січня 2012 р. у Новгороді-Сіверському за інціативою Сіверського інституту регіональних досліджень та Ради муніципальних одиниць Брянської області, у партнерстві з Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій та Брянським філіалом Російської академії народного господарства і державної служби при Президентові Російської федерації.
Підтримку семінару надало Товариство Лева в рамках «Програми малих грантів Україна – Російська Федерація». Відкрили навчання голови Новгород-Сіверських районних державної адміністрації В’ячеслав Кауфман та ради Віктор Душин.

Як з’ясувалося, деякі з тем семінару – доволі нові, незнайомі а часом і незвичні для російських колег, на відміну від українських. Наприклад, представники Брянщини майже не були обізнаними з діяльністю єврорегіону «Дніпро», не уявляли собі можливостей залучення міжнародної донорської допомоги для розвитку територіальних громад та реалізації спільних проектів.

Новою для учасників семінару стала і тема «Брендування територій як один з напрямів їх розвитку».Викладачі-експерти з вищих навчальних закладів та громадських організацій Ярослав Охріменко, Федір Бєлозор, Микола Мамичев, Юрій Вдовенко, Людмила Чабак, Наталія Пригара сконцетрували увагу слухачів на особливостях українського та російського законодаства про транскордонне (в Росії – прикордонне), з їх допомогою учасники семінару спробували свої сили у формулюванні ініціатив міжсекторального співробітництва – для всіх присутніх то був перший такий досвід.

Як виявилося, не зважаючи на зовсім незначну географічну відстань населених пунктів, голови адміністрацій сільських поселень Росії та голови територіальних громад України не дуже обізнані щодо стану справ у своїх закордонних колег, хоча і мають багато спільного. Тож під час семінару його учасники знайомилися з правовим та соціальним статусом керівника територіальної громади, з соціальними та економічними особливостями представлених територій.

Спостереження російських учасників було таким: «у вас відчувається місцеве самоврядування». Хоча й проблем вистачає. Вільне спілкування дозволило й окреслити спільні для обох регіонів проблеми, пов’язані з демографічною кризою та відсутністю робочих місць в малих територіальних громадах, забрудненістю територій внаслідок Чорнобильської катастрофи, елементарною нестачею коштів для розвитку територій.

Тож в рамках практичної частини семінару його учасники змогли розробити низку ініціатив, які в подальшому можуть конкретизуватися у повноцінні проекти. Зокрема, ініціативи стосувалися створення спільних підприємств з утилізації сміття, покращення стану доріг, розроблення спільних «дзеркальних» проектів з освітлення територій, вирішення спільних екологічних проблем басейну річки Десна, вирішення спільної для обох прикордонних населених пунктів проблеми з водогоном.Отже, семінар дозволив виявити ті точки перетину, в рамках яких можливе подальше співробітництво та звернути увагу на наявні проблеми.

«Наша зустріч стала можливою завдяки поєднанню кількох чинників та бажання всіх учасників. Тож сподіваємось на продовження співробітництва, яке грунтується на розумінні інтересів один одного та прагненні до їх конструктивної реалізації на благо прикордонних територій», – зазнчив під час завершення семінару директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікцаії кадрів Володимир Бойко.



Теги:Новгород- Сіверський, Володимир Бойко, єврорегіон Дніпро, прикордонне співробітництво


Читайте також



Коментарі (0)
avatar