реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Рок-фестиваль Be Free Чернігів не побачить?

- Мерія міста Чернігова, де планувалося провести четвертий фестиваль Be Free, не дає дозволу на його проведення, - про це говорить у своєму зверненні голова оргкомітету фестивалю Be Free та голова Білоруської музичної альтернативи (BMA Group) Віталь Супрановіч, - Після отримання попередньої усної згоди організатори більше місяця намагаються отримати офіційний дозвіл з відповіддю на свою заявку.
Фестиваль Be Free проводиться з 2007 року в різних містах України (Луцьк, Львів, Чернігів) за підтримки і сприянні місцевої влади. Після Be Free - 2009 організатори не отримали ніяких критичних коментарів і заяв від чернігівські влади. У травні цього року на зустрічі з представ-никами мерії було попередньо погоджено проведення фестивалю, після чого були укладені попередні договори з групами і технічним забезпеченням фестивалю.
Проте запланована на 7 червня офіційна зустріч оргкомітету і чернігівської влади була ска-сована без пояснення причин, після чого влада, незважаючи на численні звернення, не дає офіційну відповідь на заявку щодо проведення фестивалю. Усно було заявлено, що захід не дозволять.
- "З неформальних джерел ми дізналися, що чернігівська влада знаходиться у контакті з офіційною білоруською стороною, яка наполегливо радить не дозволяти фестиваль. Та-ким чином, доля міжнародного фестивалю, який проводиться на українській території, де-факто знаходиться в руках білоруської влади. Таке відношення до вільної, відкритої для всіх груп населення культурної акції, спрямованої на поліпшення контактів між Білоруссю і Україною, дивує і викликає обурення" - заявляють організатори фестивалю, одним із партнерів яких з українського боку виступив Чернігівський громадський комітет захисту прав людини.
Метою фестивалю - і це відображується в його назві - є надати можливість українській і білоруській молоді вільно творити, вибирати та брати участь у культурному житті. Фестиваль "Бути вільним/Be Free" прагне розширити білорусько-українські контакти в сфері культури, підсилити прикордонне співробітництво. Крім того, завданням фестивалю є знайомство української публіки із кращими рок-групами Білорусі. Фестиваль не переслідує жодних політичних цілей та є культурним заходом правозахисного напрямку. Основний музикальний формат фестивалю - сучасна молодіжна рок-музика.
В минулих фестивалях брали участь такі знані групи як "Воплі Відоплясова", "Тартак", "Гайдамаки", "Ляпис Трубецкой". Проведення фестивалю в 2009 році в Чернігові за участі 20 груп та кількох тисяч глядачів показало, що Чернігів є найбільш перспективним місцем для такої прикордонної міжнародної культурної акції.
заявити, що 21-22 серпня 2010 року фестиваль Be Free не відбудеться. Залежно від того, чи вдасться забезпечити інше місце і належний високий рівень його проведення, він буде відкладений або перенесений на літо 2011 року.

Олександр ЯСЕНЧУК




Теги:be free, Рок, Білорусія, фестиваль


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
А хто ж забороняє -- Соколов у відпустці, тож Шеремет чи Тунік-Фриз?
avatar
2
Збирайте громадськість Чернігова! У нас і так не густо з фестивалями.
avatar
3
Тунік-Фриз теж у відпустці
avatar