реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Гетьманська столиця відкриває молоді таланти

Гетьманська столиця Батурин – місце сили доби Гетьманщини, резиденція гетьманів Дем’яна Ігнатовича, Івана Самойловича, Івана Мазепи, Кирила Розумовського. Сьогодні відроджена гетьманська столиця є одним із провідних національних заповідників України. Окрім важливої сторінки в історії нашої держави – доби Гетьманщини, безцінних архітектурних та історичних пам’яток, «Гетьманська столиця» є осередком проведення різноманітних культурно-мистецьких заходів, які згуртовують навколо себе молоде покоління українців.

Місцем для проведення саме таких заходів є відроджений гетьманський палац Кирила Розумовського – символ історії, що надихає до музичних звершень. У стінах палацу прекрасно звучать як сучасні, так і класичні композиції. Саме музика допомагає знайти дорогу до сердець юних українців, прищепити їм любов до прекрасного та гордість за свою державу.

22 жовтня 2012 році у гетьманському палаці пройшли урочистості з нагоди відзначення 260-тої річниці з дня народження видатного музичного мецената, трепетного збирача нотної колекції, останнього власника батуринського палацу, гетьманича Андрія Кириловича Розумовського. Саме цей день започаткував щорічний музичний фестиваль-конкурс, який був названий в його честь.

Основним меседжем Обласного музичного фестивалю-конкурсу молодих виконавців ім. Андрія Розумовського є виявлення та підтримка обдарованих дітей та молоді, розвитку їх пісенного та виконавського мистецтва, залучення до скарбниці національної спадщини, популяризація культурного надбання родини Розумовських як видатних історичних діячів та меценатів. Варто зазначити, що аналогів проведення такого фестивалю-конкурсу, організованого музейним закладом, немає. Нині цей фестиваль є особливою гордістю Національного заповідника «Гетьманська столиця».

У конкурсі дві номінації – «Фортепіано» та «Академічний спів», та дві вікові категорії – 9-12, 13-15 років. У номінації «Фортепіано» конкурсанти за власним вибором виконують твори композиторів віденської класичної школи: Йозефа Гайдна, Вольфганга Амадея Моцарта, Людвіга ван Бетховена, та один твір українського композитора. У номінації «Академічний спів» – твір західноєвропейського композитора та українську народну пісню у супроводі або a cappella.

Оцінюють виступи учасників визнані фахівці у галузі мистецтва під керівництвом голови журі, директора Чернігівського музичного коледжу імені Левка Ревуцького Володимира Суховерського. Незмінними організаторами фестивалю залишаються Чернігівська обласна державна адміністрація, головне управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації, обласний методичний центр навчальних закладів культури і мистецтв, Національний заповідник «Гетьманська столиця», Бахмацька міська рада, Бахмацька школа мистецтв імені Андрія Розумовського.

Щороку стіни гетьманського палацу наповнюються неповторними класичними композиціями, адже і виступи учасників стають більш професійними. Понад 500 юних талантів Чернігівщини та Сумщини вже мали нагоду продемонструвати на фестивалі свої музичні здібності, а організатори, гості та журі, щораз поринали в атмосферу класичної музики.

Завдяки постійній фінансовій підтримці Конотопської місцевої благодійної організації «Світанок» кожного року учасники отримували пам'ятні призи, а переможці – ще й грошову винагороду.

Аналізуючи пройдений шлях, розуміємо, що це була надзвичайно правильна ідея започаткувати проведення музичного фестивалю, яка, попри всі труднощі її реалізації, і сьогодні виконує свою місію – відкриває українцям родину Розумовських! «Знову нові таланти, знову радість спілкування, знову Україна бринить в душі з новою силою. Слава Україні!» – саме такі слава вдячності голови журі Володимира Суховерського залишені у книзі відгуків фестивалю.

Популярність і престижність Обласного музичного фестивалю-конкурсу молодих виконавців імені Андрія Розумовського засвідчує, що це важлива подія у мистецькому житті Батурина та Чернігівщини. Упродовж 2012-2021 років конкурс успішно реалізовує свої основні завдання – підвищення рівня патріотичного виховання та підтримку обдарованої учнівської та студентської молоді, стимул для її самовдосконалення, вивчення та популяризацію культурного надбання родини гетьмана України Кирила Розумовського.

Національний заповідник «Гетьманська столиця»
завідувач відділу «Палац гетьмана Кирила Розумовського»
Юлія Фурсова






Теги:Батурин, Гетьманська столиця, фестиваль, музичний конкурс, Культура, концерт


Читайте також



Коментарі (0)
avatar