реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Роботу знайти можна!

Менський районний центр зайнятості (РЦЗ) на Чернігівщині пропонує безробітним здобути професійно-технічну освіту. Проте сьогодні ця пропозиція цікавить не багатьох.
На знімку: Спеціаліст із профорієнтації Тетяна Полтарак розповідає Раїсі Кирієнко із Синявки про можливості професійного навчання. Фото Юрія Стальниченка.

– Ми можемо направити наших підопічних до одного з центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, – каже директор РЦЗ Тамара Кот. – Навчатися можна у Сімферополі, Одесі, Рівному чи Харкові. Професійне навчання здійснюється на замовлення роботодавців під конкретні робочі місця не тільки у навчальних закладах, а й безпосередньо на виробництві.

Навчають і під самозайнятість. Є можливість набути затребувану професію та стати підприємцем, отримавши разову допомогу для започаткування власної справи. Навчання здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Серед підприємств, які замовляли навчання майбутніх кадрів, філія «Менський сир», ск «Лан», ТОВ «Праця Стольне», ТОВ «ІАС ЛТД», ДП «Зернятко», ФГ «Ковбаса» та інші.

Чому відмовляються від навчання?
Не зважаючи на те, що здобуття нової професії розкриває широкі перспективи на майбутнє, у районі не так багато безробітних, готових вирушити на навчання не те що до Криму, а навіть до Чернігова.

– Мені на заваді стають сімейні обставини, – каже менянка Алла Лавська. – Не можу покинути хвору маму. Та й дітям допомагати треба. А бажання маю велике: мрію вивчитися на продавця. Якось працювала у магазині три місяці – дуже сподобалось.

У Олени Сидорович із Мени причина відмови від навчання теж зрозуміла: син-абітурієнт потребує допомоги і підтримки.

– Якби ж хоч чоловікової зарплати вистачало на утримання сім’ї, можна було б і поїхати. Мрію опанувати комп’ютерну грамоту, це цікаво і перспективно.

Вивчились і працюють
– Чимало у нас і позитивних прикладів, – розповів «Нашому слову» головний спеціаліст РЦЗ Юрій Стальниченко. – Зараз під замовлення Березнянського заводоуправління на маляра-штукатура навчається Наталія Деркач із Березни. Менянин Віталій Власенко здобув професію водія і зараз працює у ск «Феськівський».

Цікаво складається професійна доля менянки Олександри Грищенко. Олександра Анатоліївна здобула вищу освіту за фахом психолог. Знайти роботу за спеціальністю одразу не вдалося, тому молода жінка виявила бажання вивчитись на швачку, оскільки ця професія їй подобалась ще з дитинства. Після закінчення навчання за направленням РЦЗ Олександра згодом відкрила власний бізнес і займалася улюбленою справою. Через деякий час жінка знайшла роботу за основною спеціальністю, проте все ще плекає мрію мати власну майстерню з пошиття одягу.

– Малому бізнесу сьогодні потрібна істотна підтримка з боку держави, – констатує Олександра Анатоліївна.

Сьогодні у районі актуальні такі професії:слюсар, продавець, водій, тракторист, перукар, маляр-штукатур, кухар, електромонтер з ремонту та обслуговування, тракторист-машиніст сільгоспвиробництва, електрогазозварник.

Таня ЧИЧКАН, "Наше слово", м.Мена







Теги:професії, робота, профорієнтація, безробіття


Читайте також



Коментарі (0)
avatar