реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Робота Чернігівської митниці під час пасхальних свят

Про організацію роботи Чернігівської митниці у Великодні свята та поминальні дні розповів начальник митниці Олександр Іванов під час брифінгу для представників засобів масової інформації.

Як зазначив начальник митниці зазвичай у святкові дні значно (близько 30%) збільшується кількість громадян та транспортних засобів, які перетинають кордон у зоні діяльності митниці. Найбільше навантаження спостерігається у пункті пропуску «Нові Яриловичі» розташованому на 9-ому міжнародному транспортному коридорі, що з’єднує країни Балтії з країнами Східної Європи. Через даний пункт пропуску переміщується близько 75 % громадян, які прямують через автомобільні пункти пропуску на ділянці українсько-білоруського кордону. У зимово-весняний період щодоби пункт пропуску «Нові Яриловичі» перетинають 800-1000 легкових автомобілів, 50 автобусів і 400 вантажівок.
Проте, в очікуванні збільшення навантажень керівництвом митниці здійснено заходи, що забезпечать комфортні умови для подорожуючих. Серед основних заходів – збільшення пропускних спроможностей пункту пропуску. На сьогодні працюють 8 смуг для перетину кордону (по 4 смуги на в’їзд та на виїзд), а у разі виникнення надзвичайних ситуацій будуть використані додаткові смуги (реверсного руху). Ефективно працює система раннього повідомлення щодо можливого виникнення черг, обмін інформацією з Гомельською митницею. Крім того, суттєво збільшено кількість співробітників у змінах.

Олександр Іванов нагадав громадянам, що для уникнення непорозумінь при перетині кордону їм варто завчасно ознайомитись з нормами українського законодавства. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 13.12.01 № 1652 громадяни можуть ввозити на митну територію України продукти харчування для власного споживання на загальну суму не більш як 50 євро на одну особу в таких обсягах:

- в упаковці виробника, призначені для роздрібної торгівлі, - у кількості не більше ніж одна упаковка або загальною масою, яка не перевищує двох кілограмів, кожного найменування на одну особу;
- без упаковки - у кількості, що не перевищує двох кілограмів кожного найменування на одну особу;
- без упаковки - неподільний продукт, готовий до безпосереднього вживання, у кількості не більше ніж одиниця кожного найменування на одну особу.
Продукти харчування, що ввозяться громадянами на митну територію України для власного споживання у зазначених обсягах, декларуються усно чи письмово за бажанням їх власника або на вимогу посадової особи митниці.

Закцентував увагу громадян начальник митниці на тому, що з березня 2012 року діє тимчасова заборона Державної ветеринарної і фітосанітарної служби України на ввезення в Україну м'ясо-молочної продукції з Республіки Білорусь.

Відповідно до норм Закону України від 13.09.2001 року № 2681-ІІІ «Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України» при ввезенні на митну територію України звільняються від оподаткування товари, сумарна митна вартість яких не перевищує 200 євро, а вага не перевищує 50 кг. Якщо ж сума та вага товарів перевищує вищезазначені норми, то відповідно до вимог Митного кодексу України такі товари підлягають оподаткуванню в порядку та на умовах, визначених законодавством.

Також громадяни мають бути уважними при в’їзді на територію пункту пропуску на транспортних засобах і звертати увагу на вказівники щодо смуг перетину кордону. Так зелена смуга - «зелений коридор» - виділена для спрощеного перетину кордону. Їй можуть скористатись громадяни, які переміщують через кордон особисті речі, товари та предмети у кількості, що не перевищує діючих норм. В іншому разі громадяни мають заїжджати на «червоний коридор» і здійснювати декларування товарів.

Світлана СТРИЖАК, головний інспектор із зв‘язків з громадськістю - прес-секретар Чернігівської митниці



Теги:прес-конференція, Чернігів, митниця, Світлана Стрижак, брифінг, Чернігівська


Читайте також



Коментарі (0)
avatar