Різке подорожчання часнику
Із середини грудня 2024 року ціни на часник в українських магазинах перевищили позначку у 200 грн за кілограм. Це є абсолютним рекордом для українського ринку, адже навіть під час пандемії часник коштував дешевше. Основною причиною цього стало зменшення обсягів виробництва в Україні після початку повномасштабного вторгнення рф. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit, інформує Комерсант український
Основні причини подорожчання часнику
Дефіцит власного виробництва
В Україні задовольняти великий попит на часник практично немає чим — важко знайти навіть пару товарних партій, а імпорт якісного часнику надто дорогий.
Збільшення попиту в Європі
Європейський ринок також зіткнувся зі збільшенням попиту на часник. Це пов’язують із напливом мігрантів із країн, де цей овоч є важливою складовою національної кухні. Зокрема, у супермаркетах Німеччини та Австрії середня ціна часнику становить близько 6 євро за кілограм, а подекуди досягає майже 20 євро.
Проблеми із пропозицією на європейському ринку
Головним постачальником часнику в ЄС є Іспанія, однак цьогоріч її виробники повністю вичерпали запаси вперше за три роки. Це сталося через несприятливі погодні умови, збільшення вартості праці та зростання витрат на транспортування.
Крім того, європейські постачальники вичерпали квоти на імпорт навіть китайського часнику, що призвело до додаткових витрат. Наразі імпорт часнику з Китаю здійснюється зі сплатою штрафів у розмірі 1200 євро за тонну, але попри це його продовжують активно завозити.
Яка ситуація з вирощуванням часнику в Україні
За даними Держстату, з 2020 року площі під часником в Україні скоротилися майже на 15% і зараз становлять близько 21 тисячі гектарів. Переважну частину врожаю забезпечують дрібні та сімейні фермерські господарства. Водночас гуртовики висловлюють сумніви щодо точності офіційної статистики, припускаючи, що площі посівів можуть бути завищені.
Головною проблемою для українських виробників є необхідність великої кількості ручної праці. За останні п’ять років у країну майже не завозили обладнання для механізації процесу вирощування часнику, що також впливає на собівартість продукції та її доступність.
Дзвенислава КАРПЛЮК, Комерсант український
Основні причини подорожчання часнику
Дефіцит власного виробництва
В Україні задовольняти великий попит на часник практично немає чим — важко знайти навіть пару товарних партій, а імпорт якісного часнику надто дорогий.
Збільшення попиту в Європі
Європейський ринок також зіткнувся зі збільшенням попиту на часник. Це пов’язують із напливом мігрантів із країн, де цей овоч є важливою складовою національної кухні. Зокрема, у супермаркетах Німеччини та Австрії середня ціна часнику становить близько 6 євро за кілограм, а подекуди досягає майже 20 євро.
Проблеми із пропозицією на європейському ринку
Головним постачальником часнику в ЄС є Іспанія, однак цьогоріч її виробники повністю вичерпали запаси вперше за три роки. Це сталося через несприятливі погодні умови, збільшення вартості праці та зростання витрат на транспортування.
Крім того, європейські постачальники вичерпали квоти на імпорт навіть китайського часнику, що призвело до додаткових витрат. Наразі імпорт часнику з Китаю здійснюється зі сплатою штрафів у розмірі 1200 євро за тонну, але попри це його продовжують активно завозити.
Яка ситуація з вирощуванням часнику в Україні
За даними Держстату, з 2020 року площі під часником в Україні скоротилися майже на 15% і зараз становлять близько 21 тисячі гектарів. Переважну частину врожаю забезпечують дрібні та сімейні фермерські господарства. Водночас гуртовики висловлюють сумніви щодо точності офіційної статистики, припускаючи, що площі посівів можуть бути завищені.
Головною проблемою для українських виробників є необхідність великої кількості ручної праці. За останні п’ять років у країну майже не завозили обладнання для механізації процесу вирощування часнику, що також впливає на собівартість продукції та її доступність.
Дзвенислава КАРПЛЮК, Комерсант український
Читайте також |
Коментарі (0) |