реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Різати чи викручувати гриби?

Суперечки про те, яким чином брати гриби у лісі точаться вже багато років. Раніше більшість грибників їх зрізала і вважала, що це правильно, бо так не пошкоджується грибниця (міцелій) і на цьому місці ще ростимуть гриби далі.

Тепер стала популярна думка про те, що гриби треба розхитувати та викручувати (виймати) повністю, бо так не лишається пеньок, який буде гнисти та заражати гниттям грибницю.

Насправді, грибниці байдуже яким чином ви заберете в неї гриб. Те місце, де грибниця поєднана з грибом, ніяким чином не впливає на загальний стан грибниці. Шкоди їй заподіяти ані зрізанням, ані викручуванням неможливо. Це як зривання плода з дерева - нема різниці, як саме ви його взяли чи воно саме згнило на дереві.

Справжня шкода може бути заподіяна іншими діями:
- витоптування грунту навколо гриба,
- розгрібання верхнього шару грунту навколо гриба,
- тикання твердими предметами (ножами, гілочками, палками і т.п.) під корень гриба.

Ну і наостанок треба зазначити, що грибниця на 60-70% вмирає під час зимових морозів, а потім відновлюється з настанням сприятливих умов.
Розмноження грибів відбувається спорами, а не корінцями.

Склероції (частина міцелію) зберігає здатність зростання плодового тіла гриба протягом кількох років. Такий собі аналог яйця, з якого колись вилупиться справжній красень-гриб. Тобто те, що ви ще не бачите і можете зруйнувати, насправді є грибами на наступні кілька років. Розмір цього пуп'янка настільки малий, що навряд ви його роздивитесь, навіть якщо дивитиметесь впритул.

З огляду на все це, можна сміливо сказати, що гриби краще викручувати, а не різати, бо таким чином ви нічого не пошкодите, а грибів додому принесете більше, принаймні за вагою.

Анатолій ЯРОВЕД



Теги:гриби, Анатолій Яровед


Читайте також



Коментарі (0)
avatar