реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Реституцію землі!

Оце сиджу на Позняках Остерського повіту та й думаю: а чого ж це сусідня Чернігівська губернія як воно сама шо ні на єсть...

Вітаю! Власність на території "особистих сотень пана Гетьмана" - Коропській, Батуринській, Кролевецькій, Попівській - це особлива честь! Сам шукаю за таким документом своїх предків-козаків Голінської сотні - від матері чув, що Грицько Носенко мав 4 морги землі. 2013-го року в Голінці померла остання людина, яка знала "де чия земля" - до комуністичних анексій. Але показати "заповітні гектари" мого прадіда він так і не встиг (рукою тіки махнув убік Малого Сандвора).

Я би все ж не відкидав реституції, бодай символічної. Бо нинішня гібридна власність на землю отих пайовиків, виросла з визнання де-факто належності земель якимось калхозам - ті не мали ЖОДНИХ актів про набуття тих земель у період з 1928 по 1934 рік. І користувалися тими землями НЕЗАКОННО - до 1991 року. Потрібно було не розпайовувати землю без юрстатусу, а повернути її власникам та її нащадкам. А головне - виплатити їм компенсації за 55-60 років незаконного користування.

Це б створило базу для відновлення козацької агроіндустрії. Натомість маємо бомжів із паями, які ніхто не обробля, а тіки здає в оренду. І де-факто вже її продали бандитам агрохолдингам. Бо отримали кошти за оренду на 10 років наперед!

Реституцію й зараз не пізно провести. Бодай часткову. Це ПОВЕРНЕ українське землеволодіння хоч у якесь правове русло. Бо досі з тими паями Україна - КОНТРАФАКТНА країна

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Ростислав Мартинюк, реституція, Голінка, приватна власність


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
знаєте, я б цю статтю повісив на всіх шпальках наших газет українських
avatar