реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Редакторів люстрація стосується теж


Побувавши у Корюківці , я збирала матеріали про осіб, яких потрібно люструвати, а в числі перших називали деяких чиновників та прізвище редакторки районки Гайової, посадової особи, держслужбовця із забрудненою репутацією.

Давайте звернемося до фактів, де та в який час стало відомим ім’я Ірини Гайової, жінки, яку не знали, тому що за нею раніше не помічалося ніяких здібностей, талантів, не могли назвати корюківчани, щоб вона десь заявила про себе громадським лідерством у Корюківці, звідки родом.

Ірина навчалася у Чернігівському педагогічному інституті на факультеті з підготовки фізиків, там отримала диплом з правом викладання двох шкільних предметів, а позаяк відомий вищий навчальний заклад готує учителів для усієї Чернігівщини, не один і не два роки їй довелося разом з чоловіком працювати у селі у школі у Новгород Сіверському районі.

Там і в подальші роки у Корюківці у шкільний період за нею колеги не помічали якихось видимих літературних, журналістських чи організаторських здібностей. У Корюківці та в одному селі цього північного району доводилося працювати з учнями молодших класів, учителем, на інших посадах у методкабінеті райво . Якраз у період перебування у райвідділі освіти колеги довідалися: «Гайова отримала посвідчення постраждалого від аварії на Чорнобильській АЕС. Як це, за які такі заслуги ? Вона не прожила у Корюківці чотири роки, як це передбачено законом—працювала у селі у Новгород Сіверському районі, яке ніколи не було віднесено до потерпілих »

Для багатьох освітян стало несподіванкою призначення на посаду редактора райгазети «Маяк» Гайової, жінки, яка жодного року і ніколи не працювала навіть рядовим репортером, не писала до газет, не перебувала у числі постійних позаштатних кореспондентів, ніколи не виконувала редакційні завдання з підготовки журналістських матеріалів. Без згоди трудового колективу «Маяка», як співзасновника, на тепленьке місце просунув родич, на той час голова Корюківської райдержадміністрації Олександр Довгаль, який траплялися випадки, коли не радився ні з ким, призначаючи на керівні посади людей випадкових, без належної підготовки, практичного досвіду та кваліфікації.

Не маючи практичного досвіду, редакторка писала звіти, які пронизувалися канцеляризмами, буденними сірими фактами, на зауваження досвідчених газетярів реагувала хворобливо, казала, що вона сама знає як писати, робити газету, нічого мені вказувати. За багато років, працюючи на творчій посаді, у відрядження по району ця паняночка до сіл їздила лічені рази, у неї не було бажання пошукати актуальні матеріали, побувати у трудових колективах, побесідувати з селянами та сільською інтелігенцією.

Погоротавши підшивку «Маяка», я переконалася, що удруге засвітилася жінка тим, що у період президентських виборів 2004 року, та й перед ними, відзначалася - перетворила всю районку у вісник злочинного Януковича, який у той час очолював уряд України. «Районка» у той рік приходила до читача з статтями на одну тему- великими і найбільшими досягненнями в економіці і їх зробила тільки команда донецького розумника.

У період виборів 2004 року балотувалося кілька кандидатів на президентську посаду і головним претендентом на неї був пан Ющенко, ніде у «Маяку» про це не відмітили—до ста відсотків агітаційних статей публікувалися про Януковича, що тільки він зможе країну зробити європейською та вивести з кризи. Подібні кореспонденції, замітки, статті редакторка віддавала до друку і готувала разом зі своїм заступником Олександром Гончаром , який одночасно у цей період та пізніше, коли обирали депутатів до місцевих рад, паралельно працював у штабі Партії регіонів, отримував там грошові премії, що є ніщо інше як корупція. Є сумніви, що така політична, прихована реклама навряд чи й оплачувалася у газеті і про це мені говорили колишні керівники партійних осередків у Корюківці.

У кулуарних розмовах Гайова серед довірливих говорила, що, помічаючи безлад помаранчевих, у душі залишається регіоналкою і біло-голубі - сила відданих , які наведуть порядок у державі.

Після президентських виборів 2004 року корюківською редакторкою зацікавилися державні органи, працівники управлінь, до яких надходили скарги, що Ірина Гайова, займаючи посаду державного службовця, має липове посвідчення потерпілої від наслідків аварії на ЧАЕС. В обласному управлінні з чорнобильських питань, звіривши довідки, де вона працювала, проживала разом з чоловіком, дійшли висновку, що посвідчення видане незаконно, з грубим порушенням законодавства . Жінка-держслужбовець, обіймаючи керівну посаду, отримувала роками державні пільги, мала вигоди, а це не що інше як корупція. Обоє Гайових чорнобильськими посвідченнями користувалися років сім- вісім, що і є корупція – одержання неправомірної вигоди службовою особою (ст. 368 КК України). Рішенням засідання обласного управління з чорнобильських питань від 14 березня 2006 року разом з чоловіком, який і досі працює директором однієї з корюківських шкіл — позбавили пільг.

Наводжу документальні факти: «На підставі рішення від 14 березня 2006року Корюківською районною комісією з питань видачі посвідчень громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, протокол №1, відмінити рішення обласної державної адміністрації від 07.04.97 про видачу посвідчення потерпілої внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 4, гр. Гайовій Ірині Андріївні та рішення обласної держадміністрації від 03.03. 98 про видачу посвідчення потерпілого внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорія 4 Гайовому Олегу Миколайовичу, у зв’язку з тим, що громадяни Гайова І. А. і Гайовий О. М. не прожили встановленого терміну станом на 01.01.93 - 4 роки( ст..14. Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи») на території зони посиленого радіоекологічного контролю в м. Корюківка. Видані посвідчення підлягають вилученню із повідомленням органів місцевої влади, соціального забезпечення та керівництва організації чи підприємства за місцем роботи власника посвідчення. Начальник управління з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення В. М. Рига, заступник – В. А. Дейнека.» Затверджено документ заступником голови Чернігівської облдержадміністрації Н.В. Білоус.

Думаєте, ця жінка заспокоїлася? Помиляєтеся, тому що стала шукати захисту у начальників різного рангу, звернулася до районного суду, який, вивчивши документи та провівши розслідування, не став на її бік з однієї причини – не проживала І. Гайова зі своїм чоловіком 4 роки передбачені законодавством у зоні посиленого радіоекологічного контролю. Не на користь жінки з забрудненою репутацією завершився в Чернігові апеляційний суд, тому що ніяких доказів, документів у неї не знайшлося, бо їх не існувало. Як того вимагалося, до усіх відповідних органів були розіслані повідомлення, що Ірина Гайова не є потерпілою від наслідків на ЧАЕС, позбавлена посвідчення вищими державними обласними органами та воно є недійсним. Довгий період нехтувала нагадування від районних державних установ, на їх вимогу не здавала документ, але факт отримання вигоди у вигляді державних пільг, користування та проживання за липовим документом доведений.

На якийсь період І. Гайова притихла, поміж свої подруг виправдовувалася, що її несправедливо покарала районна влада, але до кінця не розказувала, за що ж образила та за які гріхи, зловживання

Минуло кілька років, змінилася влада , прийшли до неї команда януковичів, у керівництві районі став родич редакторки Олександр Довгаль - надійне прикриття, підтримка у починаннях . Не могла сидіти, склавши руки, держслужбовець Гайова, тож почала торгувати; до редакторського кабінету скликала покупців, на робочому місці розгорнула торгівлю порошками, сковорідками, посудом, парфумами, іншим барахлом . Подібне забороняється державним службовцям, але на комерційні забави очі закривала районна влада; могла жінка з забрудненою репутацією і нахабством упродовж дня обійти корюківські фірмочки, установи, нав’язливо пропонувати із сумнівними високими цінами товари, і хто купував їх, казав, що відчепитися від неї було не просто, набридала і в наступні дні, продовжувала торгувати і такого стажу у неї набігло кілька років.

У цей час, коли наш народ хоче жити по - новому, очиститися від корупціонерів, казнокрадів, необхідно оперативно діяти працівникам прокуратури, міліції, владі на місцях. Держслужбовець Ірина Гайова, яка має забруднену репутацію та помічена у корупції, зловживаннях, головою Корюківської районної ради Олександром Савченком повинна бути відсторонена від займаної посади, а місцеві правоохоронні органи порушити кримінальне провадження та розслідувати, хто з чиновників сприяв у видачі липових посвідчень, притягнути до кримінальної відповідальності. Редакторку, поміченій у корупційних діяннях, за нашим законодавством позбавити права від 3 до 5 років займати керівні посади у державних установах, комунальних організаціях. Подібні вироки отримували держслужбовці різних державних органів у Чернігові, нашій області, покарання відсторонення від керівної посади заслуговує також редакторка з Корюківки.

Марина ІВАНЕНКО



Теги:чоронобильці, пр, Корупція, липові довідки, Корюківка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar