реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Пташиний політ

ДО ДНЯ МІГРУЮЧИХ ПТАХІВ
Відзначення 2011 року Міжнародним роком мігруючих птахів проходитиме під гаслом «Зміни у землекористування з висоти пташиного польоту». Міжнародна спільнота 14-15 травня відзначатиме Всесвітній день мігруючих птахів. Традиційно по всьому світові ці дні відзначаються низкою заходів: проведенням семінарів, фотовиставок, природоохоронних акцій, конкурсів для учнів та студентської молоді тощо.

Визначено, що для багатьох птахів міграція є необхідним процесом, який допомагає вижити, незважаючи на чисельні перешкоди. Чисельність понад 40% мігруючих птахів, які здійснюють перельоти між Африкою, Близьким Сходом і Європою, скоротилася за останні три десятиліття. Причини скорочення чисельності багатогранні. Водоплавні птахи потерпають від розбудови та меліорації сільськогосподарських земель, посух, надмірного вилову риби, забруднення. Через це птахи позбавляються місць, де можна перепочити і знайти корм. Птахам загрожує браконьєрство, зіткнення з висотними конструкціями – високовольтними лініями електропередач, телевізійними вежами і вітровими установками. Дуже вразливі до ландшафтних змін, вирубування лісів, змін клімату, опустелювання співочі птахи.

Вчені виявили, що очеретяні птахи, які постійно мігрують, здатні з точністю до кілометра визначити своє місцезнаходження. Під час міграції птахи направляються за заданим маршрутом, долаючи гори, океани, пустелі і негоду під час своїх мандрівок на виживання.
Щорічно сотні тисяч пернатих, а це понад 300 видів, відвідують територію природно-заповідного фонду Чернігівщини під час сезонних міграцій. В межах Чернігівської області прибережні екосистеми Київського водосховища включені до складу регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який територіально розташований від державного кордону України з Білорусією до меж Київської області. До одних з головних завдань парку входить охорона та відтворення місць перебування птахів, в тому числі мігруючих.

До мігруючих птахів належить лелека білий та чорний, скопа, гуска мала, білолобий гусь, журавлі, чаплі, лебіді, бекаси, солов’ї, ластівки та багато інших.

Одними із основних місць гніздування птахів є заболочені території, знищення яких є найбільшою причиною загибелі птахів під час міграції. В Чернігівській області для охорони та збереження в природі пташиних популяцій, особливо зникаючих, вразливих та рідкісних видів, створено 4 орнітологічні заказники місцевого значення, зокрема: «Вузьке», «Придеснянський» у Сосницькому, «Мньовський» у Чернігівському, «Гужевик» у Семенівському районах. Також діє, затверджена рішенням Чернігівської обласної ради від 14 серпня 2003 року, «Програма формування національної екологічної мережі в Чернігівській області на 2003-2015 роки».

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області, з метою охорони птахів та збереження їхнього біорізноманіття, закликає громадян не шкодити міграції птахів, не перешкоджати умовам переміщення пернатих. Адже кожен з нас може просто долучитися до природоохоронних заходів – не допускати випалювання залишків сухої рослинності на городах та дачних ділянках, в місцях відпочинку, на заболочених територіях. Адже саме спалювання очерету на заболочених ділянках приводить до знищення пташиних гнізд, подальшого винищення популяції мігруючих птахів. Не забруднювати водойми відходами з пластику, не допускати незаконного відлову птахів. Також заборонене полювання уздовж маршрутів міграції пернатих.

Головний спеціаліст відділу заповідної справи та екомережі обласного Держуправління охорони навколишнього природного
середовища

А.М. Павлович







Теги:міграція, Птахи, День птахів, Лелека


Читайте також



Коментарі (0)
avatar