реклама партнерів:
Головна › Новини › Гаряча точка

Протест Чернігівського міського об’єднання товариства «Просвіта» з приводу наруги над пам’яттю борців за волю і незалежність України

18 квітня 2013 року на загальних зборах Чернігівського міського об’єднання товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка одноголосно прийнято звернення до Чернігівської міської ради з приводу наруги над пам’яттю борців за волю і незалежність України.
У цьому документі просвітяни вказали причину свого звернення до міської влади: «19 квітня 2013 року на розгляд сесії Чернігівської міської ради винесено питання про надання новоутвореним вулицям назв: імені Лазаря Барановича, імені Короткова, імені Галанова, імені Героїв Крут.

Утворення цих нових вулиць відбувається у зв’язку з котеджною забудовою на земельній ділянці біля пологового будинку на розі вулиць 1-го Травня-Маресьєва. Це будівництво відбувається на землях, які колись входили до ботанічного саду в урочищі «Ялівщина». Пізніше ці землі використовувалися радгоспом «Деснянський», КСП «Квіти Чернігова» і були скандально розпайовані, як землі сільськогосподарського призначення, та приватизовані.
7 липня 2011 року, напередодні 20–ї річниці незалежності України, обласні організації Української Народної партії і ВО товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка звернулися до Чернігівського міського голови з пропозицією про перейменування та повернення історичних назв вулицям Чернігова. Серед них була пропозиція перейменувати вулицю 50 років ВЛКСМ на вулицю Героїв Крут та вулицю 50 років СРСР на вулицю Лазаря Барановича.
Тому назвати в районі скандальної забудови урочища «Ялівщина» нову вулицю імені Героїв Крут при категоричній незгоді представників «Просвіти» і УНП є щонайменше провокаційною справою».
Чернігівське міське об’єднання товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка наголосило у зверненні, що викликає подив одночасне з цим найменування, за пропозицією міського комітету Комуністичної партії, новоутворених вулиць Чернігова на честь ще двох партизан Великої Вітчизняної війни. Прізвище обох цих «величних історичних постатей» радянської епохи навіть не згадується в енциклопедичному довіднику «Чернігівщина» (Київ, «Українська Радянська Енциклопедія», 1990).
Це відбувається на тлі повного ігнорування міською владою розгляду подання обласних організацій УНП і ВО «Просвіта» імені Тараса Шевченка від 13 грудня 2011 року про приведення до норм українського правопису назв вулиць і провулків Чернігова напередодні Всеукраїнського перепису населення. Наприклад, вулиць Богунського (насправді треба Богунська), Василькової, Музикальної, Овражної, Розсвітної, Сиренєвої та інших.

Саме тому чернігівські просвітяни так оцінили дії Чернігівської міської ради: «Такі провокаційні найменування нових вулиць міста Чернігова є прямою наругою над пам’яттю борців за волю і незалежність України та провокують посилення напруження в суспільстві».

Прес-служба Чернігівської обласної організації УНП





Коментарі (0)
avatar