реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Просвітянку в Донецьку засудили за ... День Незалежності

Ворошиловський райсуд Донецька на чолі з суддею Іриною Бухтіяровою оштрафував на 340 гривень заступника голови Донецької обл.організаціі "Просвіта" Марію Олійник. - повідомляє Gazeta.ua
Її адміністративне порушення полягає в тому, що 20-річчя Незалежності правозахисниця відсвяткувала разом з представниками 14 організацій. 24 серпня кілька сотень жителів Донецька, співаючи українські пісні пройшли тротуаром і спільно помолилися за Україну біля пам'ятника Тарасу Шевченку.

"Суддя Бухтіярова - знаряддя репресій донецької влади, для якої, на жаль, великим святом є 1 травня, - прокоментувала рішення судді Марія Олійник. - Річницю Незалежності в Донецьку влада відзначила формальним покладанням квітів за 2 дні до річниці, а 1 травня в Донецьку влада завжди відзначає в термін і так як звикли за радянських часів - пишними демонстраціями. Хоча день народження держави - це найголовніше свято. Яке, незважаючи на протиріччя, ми повинні відзначати всі разом - і опозиція, і правляча кліка".

Олійник заявила, що оскаржить постанову райсуду і в жодному разі не має наміру платити штраф зі своєї пенсії. Вона так само має намір просити прокуратуру притягнути суддю Бухтіярову до відповідальності за утиск її прав за національною і мовною ознаками.

Олійник просила оформити справу відповідно до законодавства - державною мовою, але отримала відмову. Під час судового розгляду 20 жовтня Бухтіярова так само віддала міліціонерам наказ затримати Олійник, але без судової постанови правоохоронці не ризикнули це зробити і дозволили правозахисниці покинути судове заскеданіе.

"Все це робиться для приниження національного духу та дискримінації носіїв української мови. А що стосується судді, вона порушила ст. 161 КК "Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової і національної приналежності". Бухтіярову саму треба судити і позбавити права бути суддею", - вважає Марія Олійник.

Нагадаємо, святкування Незалежності в Донецьку було заборонено адмінсудом за позовом міськради. Але постанову про заборону було винесено у вихідний день - безпосередньо 24 серпня і на момент святкової ходи не мало законної сили, оскільки було оскаржене.

20 вересня суддя Ірина Бухтіярова винесла постанову про примусову доставку Марії Олійник у зал суду, хоча правозахисниця не отримувала жодної офіційної повістки.

Суддя Ірина Бухтіярова відома тим, що виправдала чорного трансплантолога Міхаеля Зіса, який перебував у міжнародному розшуку як торговець органами. Так само суддя Ірина Бухтіярова визнала автора "Донецької мафії" Бориса Пенчука винним у вимаганні й засудила до 8 років колонії, пізніше цей вирок був пом'якшений апеляційним судом на 2 роки.

З усіх чотирьох сотень учасників святкової ходи в Донецьку суд покарав одну тільки Марію Олійник

Gazeta.ua



Теги:Бахтіярова, Просвіта, Донецьк, Марія Олійник


Читайте також



Коментарі (0)
avatar