реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

«Просвіта» перед осінню

Черговий просвітянський з’їзд заплановано на осінь і мимоволі приходять думки про осінь організації, яка багато значить для інтелектуального середовища українців. Це коло надто широке і самодостатнє, щоб його можна було увібгати в одну всеукраїнську організацію. Тим часом просвітництво просувається завдяки мережі Інтернет і сучасним засобам комунікації, все більше стаючи справою окремих особистостей, яким причетність до організації дорога лише як бренд. Так от, бренд «Просвіти» живе, але сама організація має занадто багато проблем, щоб ми були нею задоволені.

Хоч «списочних» членів організації дуже багато, тих, які рухають її механізм, явно недостатньо і більшість з них в літах. Ми хотіли б інакшої, сильної «Просвіти», здатної не в перспективі, а зараз зорганізувати українство на утвердження національної ідеї та будівництво власної національної держави.

Безумовно, українська національна ідея може утвердитись лише в тілі автентичної держави. На жаль, держава тепер в руках людей з ідеєю протилежною - збагачення без огляду на інтереси суспільства. Проти цієї глухої сили елементарне просвітництво не допоможе, потрібна радикальна дія.

Мало пропагувати національну ідею, «Просвіта» повинна генерувати з власних надр політичну силу, здатну її реалізувати в державі попри будь-який спротив. Без такої функції задекларована місія «Просвіти» є нереалістичною або розрахованою на безконечну перспективу, що те ж саме. Відповідно формула місії організації в сучасних умовах потребує уточнення.

Якщо ми беремо на себе місію зреалізувати національну ідею, чого не обіцяли навіть наші опозиційні партії, ми повинні мати потужну всеукраїнську структуру з матеріальним, організаційним, інформаційним ресурсами хоча б врівень партії влади. Якщо ж ми плануємо лиш пропагувати національну ідею так, щоб її почув увесь український народ, потрібен майже аналогічний ресурс. Зрозуміло, що реальний ресурс «Просвіти» явно недостатній. Потужний інтелектуальний потенціал українства, який в умовах ХХ століття дав би колосальний ефект, на полі сучасного фінансово- інформаційного світового змагання просто губиться у фоні інформаційного деструктивну.

Щоб діяти адекватно, «Просвіті» необхідні дорогі ресурси доступу в інформаційний простір, які не можуть забезпечити наші незаможні симпатики, заклопотані проблемами виживання. Політичні партії, навіть опозиційні, в цій системі запрограмовані працювати лише на власний ресурс, тому не допоможуть. Чинна політична влада тим паче не допомагатиме. Отже, організація не має достойного і швидкого виходу з соціально-інформаційної блокади бо справжня українська політична влада можлива не скоро. Більш того, сильна громадська організація, а не партії є умовою формування справжньої української влади.

Коло замкнене, але вихід завжди є. Вихід – це докорінна зміна структури і методології діяльності з метою використання власних невеликих і додатково - доволі значних суспільних ресурсів, зокрема наявних засобів мобільної комунікації та соціальних мереж Інтернет. Фактично йдеться про новий, ультрасучасний проект «старої» організації, створення якого потребує значних волонтерських зусиль особистостей, які володіють фаховим інструментом організації громадських структур. Цей проект повинен пройти оцінку зацікавлених активістів ще до з’їзду «Просвіти».

Без такої підготовки делегати просвітянського з’їзду, обрані за мізерною квотою і в традиційний український спосіб, не зможуть виконати дуже складне завдання – докорінно реформувати організацію. Про засади реформування «Просвіти» варто поговорити заздалегідь на шпальтах «Слова Просвіти». Вимальовуються декілька тем для дискусії.

Всеукраїнська організація чи ВО?

Слабкість ресурсної бази, при амбіціях впливати на громадську думку всієї України, диктує потребу відмовитися від структури всеукраїнського об’єднання на користь моделі функціонуючої «онлайн» просвітницько-правозахисної організації з сильним центром прийняття рішень, фаховим меджментом їх реалізації і єдиною системою комунікаційної та моніторингово-інформаційної діяльності. Організація повинна мати сучасне обличчя без вікових обмежень чи виокремлень членства, тому «Молода Просвіта» не може існувати як окрема організація і мусить саморозпуститися з поособовим набуттям членства «Просвіти».

Структура для діла чи в данину традиції?

Стара структура явно застаріла і вимагає колосальних ресурсів, тому діяти не може. В організаційну основу слід покласти не первинний осередок, а ресурсно забезпечений осередок, в якому реєструються члени організації. Якщо такий осередок є в обрасному центрі чи в селищі – він атестується центральним проводом і включається в мережу організації. Ресурсно забезпечений осередок повинен мати приміщення для діяльності, інтернетресурс і комунікативну мережу членів організації, джерела фінансування і щонайменше задовольняти потреби членів організації та симпатиків, здійснювати метологічну, медійну і культурологічну діяльність. Не повинно бути обласних чи районних організацій, а лиш діючі центри-осередки, які забезпечені ресурсами і здатні діяти щоденно в онлайн режимі, а не від зборів до зборів. Така структура дозволить постійно моніторити стан самобутності і державницької зрілості українства, організовувати миттєву масову реакцію українства на будь-які спроби перешкоджання збереженню і розвитку самобутності та державного самовизначення. Відповідно повинна діяти мережа правозахисту українців у складі «Просвіти» або як єдиний всеукраїнський правозахисний центр.

Актуалізація місії

Просто робити щось для України – це даремна трата часу і сил бо маємо справу із системним і добре забезпеченим процесом «зачистки» самобутностей, який все більше набирає сили у світі і працює як «бульдозер» глобалізації. Місія мусить бути програмно конкретизованою для кожного ресурсно забезпеченого (повноцінно діючого в організації-системі) осередку. Утвердження національної ідеї слід розуміти не як місію, а як політичний наслідок діяльності «Просвіти». Тому реальною просвітянською місією може бути просвіта і живий взірець самоорганізації та інформаційної орієнтації українців, пробудження української відваги у відстоюванні прав, що досягається успішним правозахистом у царині самобутності і освіти, автентичної економіки. Місія кожного осередку мусить бути індивідуальною і працювати на реалізацію завдання організації.

Нова методологія діяльності.

Діяльність організації мусить бути уніфікованою, побудованою за єдиними рекомендаціями основоположних методичних документів, а члени організації повинні робити справу кваліфіковано, періодично навчаючись у навчальних центрах «Просвіти». Щоб бути членом сучасної організації вже недостатньо визнавати статут (незалежно від освіти і рівня вченості). Орієнтаційний вишкіл мусить бути обов’язковим для симпатиків, які бажають набути членство організації. Повноцінне членство варто надавати лиш після опанування ідеологією та методологією діяльності «Просвіти».

Перелік тем для дискусії можна продовжити, але на початок цього досить і небайдужі просвітяни щось запропонують своє. Бренд «Просвіти» надто дорогий, ідеологічно ємкий і по-сучасному перспективний, щоб втратити його на поталу сучасної інформаційної війни. Всі автентичні українські організації, які існують не на гранти закордонних організацій, повинні долучитись до спільної справи наповнення просвітянського бренду сучасним сенсом. Осучаснена організація конче потрібна нам, щоб нарешті зупинити безконечну інформаційну поразку, результати якої обернулися економічною ямою і зубожінням населення. Тільки така громадська організація, здатна стати для пригніченого, байдужіючого українства потужним генератором волі до життя і жадання мати національну державу як інструмент захисту життєвих інтересів невідкладно, а не у вічній перспективі.

Безумовно така організація повинна бути лідером –центром інформаційної активності українства. Якщо організація не здійснює щоденний моніторинг в галузі своєї місії і не резонує в інформаційному просторі України, то в сучасному сенсі її не існує.

І на останок головне - Товариство повинно бути товариством з приємною для спілкування і розради атмосферою спілкування, бонусами для тих, хто зробив щось безкоштовно для громади. Якщо організація щодня і щогодини працюватиме в українському інформаційному просторі і в очікуваному контакті з кожним своїм членом, українська справа робитиметься легко, із задоволенням, дуже швидко усуне перешкоди на шляху до процвітання України. Не влада і політики це зроблять, а впевнені в собі, організовані українці.

Володимир ФЕРЕНЦ,
м. Івано-Франківськ.




Теги:українська мова, Просвіта, інформаційний простір, го, Перезавантаження


Читайте також



Коментарі (5)
avatar
1
цікаво: набрав у пошуку Гуглу Просвіта ( зображення) -- і жодного фото чинного голови ВУТ Просвіта пана Мовчана. До чого б то?
avatar
2
Теоретично все правильно і співзвучно з ленінськими принципами побудови ефективно діючої партії.
Але нема відповіді на декілька запитань.
1 Де взяти "ресурс"? Більшовики знали де його взяти і взяли.
2.Як зупинити "бульдозер глобалізації"? У більшовиків такої проблеми не було.
avatar
3
Шановні Просвітяни!
Може вже досить розпускати Молоду Просвіту? Ви спершу з трутнями Просвіти розберіться, які не здатні не те, що молодь просвіщати, а й комп’ютер освоїти.
Поки просвітяни в молоді бачитимуть лише дармову робочу силу, і поки хоча б один експонат червоного куточка матиме можливість впливати на прийняття рішень чи саботаж введення інновацій в просвітницьку діяльність - руки геть від Молодої Просвіти.
avatar
4
"Ресурсно забезпечений осередок?"
Та хіба хтось по іншому принципу працює в "Просвіті"?
Звісно, якщо працює! 
Більш того, все інше ніколи не працювало.
avatar
5
Це схоже на кабінетну теорію. Від галичанина хотілося б дізнатися про практику роботи по-новому.
avatar