реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Прокуратура вимагає захистити церкву

Прокуратура області виявила, що церква- пам’ятка українського зодчества є безхозною. Але нею активно користується УПЦ московського патріархату.

У Седневі є пам’ятка архітектури національного значення – Воскресенська церква. Вона споруджена 1690 року, як церква- усипальниця козацького роду Лизогубів, і є унікальним зразком мурованого сіверського храму 17 століття, що, з одного боку, зберігає у своїй архітектурі риси попередньої традиції, а, з іншого, сміливо перевтілює у цеглі ідею центричного дерев’яного храму та дає новий поштовх розвитку мурованого зодчества Лівобережжя.

На стінах збереглися барокові настінні розписи, що являють собою орнаментальні та фігурні композиції 18 століття. Балансова вартість пам’ятки встановлена в розмірі 71 мільйона гривень.

Але прокуратура встановила також, що загальний стан об’єкта є незадовільним, поштова адреса не присвоювалася, земельна ділянка під приміщенням церкви не передавалася, право власності на об’єкт нерухомості не зареєстровано. Тому, як повідомила прес- служба прокуратури, з метою збереження культурної спадщини, реалізуючи надані законом представницькі повноваження, прокурором подано позов до Чернігівського окружного адміністративного суду щодо визнання протиправною бездіяльності Седнівської селищної ради та внесено зобов’язання оформити право комунальної власності.

Суд прийняв позов до розгляду.

Василь АВДІЙ




Теги:прокуратура Чернігівської області, пам'ятки архітектури, УПЦ МП, Седнів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar