реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Профспілки проти тігіпкової пені

Запровадження пені за комунальні борги без ліквідації боргів по зарплатам є аморальним – профспілки

Доки не буде повністю погашена заборгованість із виплатою зарплат, стягнення пені за прострочені комунальні платежі є аморальним, - йдеться у заяві Національного форуму профспілок України, підписаній його головою Мирославом Якібчуком.

«Саме держава несе відповідальність за дотримання законів на її території, і тому саме вона має, насамперед, гарантувати своєчасну виплату заробітних плати як на державних, так і на приватних підприємствах. Якщо чиновники не можуть забезпечити ліквідацію заборгованості по заробітним платам, і, при цьому, ініціюють нові побори з населення, вони ставлять себе поза законом і поза мораллю», - наголошує НФПУ.

НФПУ зазначає, якщо рівень заборгованості за комунальні платежі до 2011 року – часу можливого запровадження пені, – залишиться на нинішньому рівні, більше 4 млн. українських сімей в сукупності отримають додаткове фінансове навантаження у 2 млрд. грн..

Профспілки нагадують, що на сьогодні загальний борг із виплатою зарплат в Україні перевищив 2 млрд. грн., а враховуючи «тіньову» зайнятість він сягає всіх 4 млрд. грн.. Водночас, заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг становить більше 11,5 млрд. грн., а термін заборгованості в середньому складає 3,5 місяці. Таким чином, борги з оплатою за комунальні послуги мають 25,48% домогосподарств, а це, фактично, кожна 4 родина.

НФПУ наголошує, що профспілки уже неодноразово надавали владі свої пропозиції щодо вирішення проблеми із заборгованістю по виплаті заробітної платні. «Зокрема, ми виступили з ініціативою законодавчо передбачити першочергову виплату зарплат працівникам на підприємствах, які банкротують, Закон про створення Фонду виплати зарплат, який компенсуватиме втрати найманих працівників на підприємствах банкрутах, а також законодавчу норму, яка накладає фінансові санкції на підприємствах-боржниках», - зазначають у профспілках.


У 1996 році Верховна Рада заборонила стягувати пеню за прострочені оплати житлокомпослуг, у зв’язку із масовими затримками виплати зарплат і пенсій.

Кабінет міністрів України пропонує з 1 січня 2011 року стягувати з громадян пеню за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг. Відповідний урядовий законопроект “Про внесення зміни до статті 2 Закону України “Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги” зареєстрований у Верховній Раді.



Теги:Тігіпко, борги по зарплаті, профспілки, борги, пеня за комунпослуги


Читайте також



Коментарі (0)
avatar