реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Профспілки — за гідну працю

Сьогодні, у Всесвітній день дій за гідну працю, Національний форум профспілок України вітає всіх громадян, які живуть за рахунок власної праці, та звертає увагу держави і роботодавців на проблеми, які заважають тому, щоб праця в Україні стала справді гідною.

По-перше, ми вимагаємо негайних і корінних змін у державній політиці зайнятості, рішучих та ефективних кроків у боротьбі з офіційним і прихованим безробіттям, масовим витісненням вітчизняних працівників за кордон. НФПУ ще раз наголошує на необхідності розробки і прийняття Національної програми створення нових робочих місць, про необхідність якої постійно заявляли і влада, і опозиція.

По-друге, НФПУ закликає до утвердження в Україні системи надання своєчасної, гідної і справедливої винагороди за виконану роботу. Наразі Україна входить до 7 держав світу, в яких склалася найбільша заборгованість із виплати зарплати. Лише за офіційними даними станом на 1 вересня 2010 року українська держава і роботодавці заборгували своїм працівникам понад 1, 4 млрд. грн. Ці борги мають бути негайно погашені.

По-третє, утвердження в Україні гідних умов праці потребує неухильного виконання трудового законодавства, вдосконалення корпусу законів про оплату праці, насамперед Закону України «Про оплату праці» та відповідних статей чинного Трудового кодексу, які регламентують своєчасність і справедливість оплати виконаної роботи. Найсуттєвіше значення матиме прийняття такого Трудового кодексу, який би захищав не лише права та інтереси роботодавців, як це наразі випливає з проекту нового Трудового кодексу, але й інтереси та права найманих працівників.

По-четверте, рішучих кроків і вдосконалення для утвердження гідних умов праці в Україні вимагає система безпеки праці, охорона здоров’я і безпеки на робочому місці, доступність для кожного працівника справді продуктивної, значущої розвиваючої роботи. Наразі лише за один тиждень (з 27 вересня по 4 жовтня 2010 року) в Україні сталося 113 випадків професійних захворювань, а також 288 нещасних випадків, у яких постраждали 292 особи в тому числі загинули 28.

По-п’яте, протягом років незалежності в Україні серйозною проблемою стала проблема соціального захисту, захист від втрати або зниження доходів через безробіття, травми, материнства, батьківства чи старості. Сьогоднішні наміри влади збільшити пенсійний вік жінкам до 60, а чоловікам до 65 років, позбавити жінок, які перебувають у декретній відпустці та відпустці по догляду за дітьми, права на збереження на цей період трудового стажу.

Національний форум профспілок України готовий продуктивно вирішувати ці проблеми разом з українською владою і роботодавцями, виступаючи повноважним представником мільйонів найманих працівників.

На фото: у вересні черговий раз бастував Центральний ринок Чернігова...

Фото Інеси Фтомовї




Теги:борги по зарплаті, профспілки, праця


Читайте також



Коментарі (0)
avatar