реклама партнерів:
Головна › Новини › Від редактора

Про Христа і язичників

Сучасна інтелігенція все більше відходить від християнства, так і не прийнявши Христа: пішовши в церкву на хвилі відродження, наткнулися на незрозумілі обряди з пишнотою візантійських архієреїв, бува, втрапили на хамовитого попа, полінувалися зрозуміти суть Літургії, втомилися уже на другий тиждень ходити щонеділі до церкви – і… В результаті – або «я молюся дома», або називають себе язичниками.

У московській церкві люди не розуміють служби і я довго не міг зрозуміти чому ж туди ходять. Так, благодать є і там, але ж стоїш телепнем з їхніми «вонмім», «прості»! Колись сперечався з учителькою – філологом, яку попросив перекласти «вонмім» та «прості» і вона, повторюю – філолог!, не знайшла нічого кращого як заявити: «Такого не кажуть!». До відома – «вонмім!» значить «будьте уважні!», а «прості» -- «стійте прямо!». Своєму пітерському хрещенику, коли повів його вперше до причастя, мусив перекладати службу на його рідну російську мову! У Петербурзі! То для чого таке знущання над вірою і Христом?

Бачив архієпископа Амвросія – він обкаджував храм у супроводі шести іподияконів! Пишнота! Візантійщина! Театральність! Але – не віра!

Ті, що звуть себе язичниками, насправді далекі від нього. Бо любити природу, шанувати все живе – це норма і для християнина, і для мусульманина. А язичництво, в глибинній своїй суті, не є антагоністом до християнства (крім поклоніння божкам) – недарма на Русі так легко відбувся перехід до християнства. «Огнем і мечем» хрестив Русь Добриня чи хто там ще на Новгородщині – себто в угро-фінських чудях і мерях, але не в сіверян та полян.

Новітні псевдо язичники звуть Христа жидівським богом. І чому тоді його іудеї розіп’яли? Вони ж від своїх не відмовляються – навіть від Карла Маркса, внука волинського рабина. Зрештою, неграмотність язичників і в тому, що Ісуса Христа в Іудеї обзивали галілеянином. Це як би українця в Московії хохлом. До речі, Галілея була завойована Іудеєю за 140 років до народження Ісуса. Україна – Русь була під Московією- Росією 300 років і не перестала бути сама собою.

Ви бачили хоч на одній іконі Ісуса Христа характерні семітські риси? Отож бо! Голубоокий, довгообразий лик обличчя. І смійтеся скільки завгодно, що Ісус – галичанин (щоб дискредитувати щось, буває достатньо довести до абсурду), але євреєм його ніяк не назвете.

Рід Ісуса читають у храмі дуже довго (оте малозрозуміле нині «Ісак родив Якова…») і на нього спирають єврейське походження. Але ж родовід у Євангелії від Матвія доходить до Йосипа – названого батька Ісуса. Але ж родоводу Марії, матері Його, ми не знаємо. То про що мова?

Знову повертаюся до інтелігенції. Думаю, що в приході на наші землі більшовицької революції є певна вина і української інтелігенції – Леся Українка, Іван Франко, Михайло Коцюбинський або відкинули Христа (перша з них через хворобу з дитячих літ, застудившись на Йордана), або проігнорували Його (більшість).

Цілком логічно не сприйнявши пишної і пустої оболонки російської церкви (писав колись Васілій Розанов, як легко російський народ відмовився від своєї церкви – «будто в бане водой из ведра окатились»), українські інтелігенти не прийшли\ не змогли прийти до ідеї про свою українську православну церкву. Це станеться тільки після розвалу Російської імперії (УАПЦ), але вже сили зла були випущені назовні і Україна відпала від Христа. А зараз повертається так трудно!

Василь ЧЕПУРНИЙ




Теги:великдень, язичники, атеїзм, Леся УКРАЇНКА, Українська інтелігенція, Ісус Христос - галичанин, Іван ФРАНКО


Читайте також



Коментарі (6)
avatar
1
Не повертається, пане Василю,
Ви бачите в православних церквах розвинуту українську молодь, ту, що визначатиме майбутнє України, - творчу та успішну? Отож бо й воно.
avatar
2
В православних церквах Київського патріархату -- багато молоді! Скажімо, у церкві святих князя Михайла і боярина Федора до причастя буває до двох десятків дітей. Їх тримають, природньо, молоді їх мами чи тата...
avatar
3
Дивним є, що священнослужителі не визнають дохристиянських вірувань, які самі змушені були сприйняти, бо народ за них держиться. Коли це буде подолано, інтелігенція по-іншому буде ставитися до церкви.
avatar
4
Якщо прочитати праці митрополита Івана Огієнка, то важко сказати, що "священнослужителі не визнають..." А це ж був первоієрарх української православної церкви у Канаді! Інша біда, що нинішні священнослужителі мало читають -- їм ніколи за требами... А інтелігенція так само не розбирається що в дохристиянських, що в християнських віруваннях...
avatar
5
Пане Чепурний , а що ви знаходите в Літургії " Оголошених " , під час якої ви кожного разу хреститесь і бєте поклони ..?!
На що має надихати " словесний понос " родом із четвертого століття ?
avatar
6
Якому Богу ви молитесь - таку Долю і обираєте !
avatar