реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Пристрасті перед Великим Постом

Американська інтрига
Керівник Православної Церкви в Америці (ПЦА) митрополит Іона (Паффхаузен) відправлений у відпустку строком на 60 днів, а тимчасовим керівником – адміністратором ПЦА Синод єпископів призначив архієпископа Нафанаїла, – повідомляє «Релігія в Україні
Рішення Синоду Православної Церкви в Америці, що складається з 6-ти єпархіальних архієреїв і 2 керівників єпархіями (які беруть участь в засіданнях, але не голосують), присутніх на щорічному засіданні перед Великим постом, було несподіваним, але не дивним.

Раніше «Церква.info» вже писала про спроби Московського Патріархату ліквідовувати автокефалію Православної Церкви в Америці й повернути її в стан митрополії РПЦ. Судячи з усього відправлений «у відпустку» митрополит Іона є послідовним прихильником такого сценарію, проте в самій ПЦА відмова від автокефалії не має підтримки. Отже якщо митрополит за час «відпустки» не змінить своєї думки – його може спіткати доля відправлених у відставку попередників, митрополитів Феодосія і Германа.
Автокефалія, тобто незалежність була надана цій Церкві 1970 року Російською православною церквою, але православний світ її не визнає. Таким чином, рішення про «відпустку» митрополита Іони є ударом по імперським амбіціях московської церкви.

Грузини наступають, кіпріоти допомагають.

Православному центрі Константинопольського Патріархату в Шамбезі поблизу Женеви (Швейцарія) завершилося засідання Міжправославної комісії з підготовки Святого і Великого Собору Православної Церкви.

Виходячи з того, що автокефалія Грузинської Церкви і патріарша гідність її Предстоятеля були проголошені раніше Патріархатів Болгарського, Сербського і Румунського, представники ГПЦ запропонували утвердити за нею шосте місце в священних диптихах всіх Православних Церков. Від імені Кіпрської Православної Церкви було висловлено пропозицію про засвоєння її Предстоятелеві вищого місця в священних диптихах – очевидно на підставі того, що її автокефалія була затверджена III Вселенським Собором у 431 р., тобто раніше всіх інших Помісних Церков, окрім Константинопольської, Олександрійської, Антиохійської та Єрусалимської.

Інтрига полягає в тому, що зараз шосте місце в диптиху займає московський патріарх, який хоче піднятися повище, до константинопольського. Але грузини та кіпріоти не тільки цього не допустять, але й добиваються вищого статусу своїх церков на шкоду московській.

Російські церкви антимосковського патріархату

Як це не дивно для українських прихильників «канонічєской» РПЦ, у самій Росії активно живуть і моляться кілька антигундяєвських церков. Які не визнають ні патріарха московського Кіріла, ні його попередників, оскільки РПЦ утворена Сталіним 1943 року і ніякого канонічного стосунку до Російської православної церкви патріарха Тихона не має.

Істинно-православна церква митрополита Рафаїла нараховує 24 єпархії, шість з яких – в Україні.
Очолює її митрополит Рафаїл (Леонід Мотовилов- Прокоп’єв), кандидат філософських наук, випускник військової академії імені М.Фрунзе, який ще до того ж, займається і цілительством. Сам же митрополит рішуче заперечує чаклування.
Офіційний сайт повідомляє про освячення храму в Колумбії, постриг у монахи в Росії, затвердження статуту Свято-Тихоновського богословського центру.

Російська істинно-православна церква під омофором митрополита Тихона (Пасічника) нараховує 6 єпархій, в тому числі є і така екзотична, як Чернігівсько- Гомельська. Центр церкви – в Омську, де й служить митрополит – українець. Секретарем Синоду є чернігівець Віталій Шумило. Куди б Росія без українців?!
Офіційний сайт РІПЦ повідомляє про відкриття недільної школи у Харкові, подає прохання жіночого Лєснінського монастиря у Франції, повідомляє про конференцію по князю Оскольду у Чернігові.

Російська православна автономна церква, очолювана митрополитом Валентином (Руснацовим) нещодавно пережила гоніння від путінської влади – у церкви відібрано практично всі храми у Суздалі та навколишніх селах. Віряни виконали рішення судів на користь московської патріархії, але х храмів позабирали навіть батареї опалення – все було відбудовано за їх рахунок. Тепер ці храми стоять пустками і Московська патріархія не може налагодити у них церковне життя.
Сайт церкви повідомляє про архієрейський собор, на якому ухвалено про висвяту двох нових єпископів, про єпархійний з’їзд та про допити слідчими ФСБ закордонних гостей. Цікаво, що на архієрейському зібранні виступав головний редактор популярного Інтернет-порталу «Кредо-ру», що говорить про нестійкі позиції московської патріархії в православному середовищі.

Російська православна церква закордоном митрополита Агатангела не визнає поєднання з московським патріархатом. Має жіночий монастир, приходи в Одесі, у Херсоні, в Білорусі та Росії. Нещодавно церква стала поминати єрусалимського патріарха Іринея, що зміщений зі свого поста за активного сприяння нинішнього патріарха московського Кіріла.

… Це ще не всі російські церкви, але й по них бачимо, що в Росії дуже далеко до православної єдності. І росіяни після цього вчать українців канонічності, єдності та тягнуть нас спасатися, тобто потопати, у московському обрядославії?!

Василь ЧЕПУРНИЙ




Теги:РПЦ, РІПЦ, РПЦЗ, ІПЦ, православна Росія, православні, Московська патріархія


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Спасибо за заметку. Разъясните, пожалуйста, ведь церковь Украины (православная) должна стоять выше Московской? Христианство ведь сначало пришло в Киев, и только потом на северо-восток?
avatar
2
Питання риторичне. Для кожного незаангажованого політично (імперськи) дослідника. Власне, тут і дослідником не треба бути, щоб знати "откуду єсть пошла земля руська і хто нача в ній перше правити"...
avatar
3
А Бог -- один. Един. И всё -- в нём. Одном. А люди всё дробят, дробят... Бедненькие.
avatar